filet z dorsza w powolnej kuchence

pyszne i jasne, bogate i delikatne, w pośpiechu! Filet z dorsza w powolnej kuchence okazuje się soczysty, ponieważ nie traci wilgoci podczas gotowania. Pomidory, zioła i czosnek doskonale uzupełniają tę neutralną pod względem smaku rybę. Danie na święta i dni powszednie!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 12 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 11 % 2 g
104 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić filet z dorsza w powolnej kuchence? Bardzo proste i szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Każdy filet z dorsza nadaje się do Dania. Może to być mrożony filet w brykietach lub cały kawałek świeżej ryby. Wybierz opcję, którą możesz zdobyć. Możesz uzupełnić część warzywną według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety z dorsza umyć, osuszyć. Jeśli filet jest zamrożony, nie trzeba go płukać, wystarczy najpierw rozmrozić na dolnej półce lodówki i spuścić uwolnioną wodę. Przygotowaną rybę posyp solą i pieprzem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Użyłem pomidorów cherry, ale możesz wziąć zwykłe mocne pomidory, tylko niezbyt duże i o małej średnicy. Odpowiednie są pomidory śliwkowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem lub przełóż przez prasę. Mam goździki dość duże, więc wziąłem 3 sztuki, jeśli masz małe goździki, możesz wziąć więcej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz pietruszkę, osusz i drobno posiekaj. Oprócz pietruszki możesz użyć innych ziół do smaku: kopru, kolendry itp. Danie tylko na tym skorzysta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W misce połącz czosnek z posiekanymi ziołami i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj miskę multicookera olejem roślinnym. Włóż filety rybne do formy. Lepiej to zrobić przed ułożeniem pomidorów i ziół na filecie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż mieszankę czosnku na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż pokrojone pomidory na wierzchu zieleni. Skrop wszystko pozostałą oliwą z oliwek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść formę z rybą w powolnej kuchence. Ustaw urządzenie w trybie "duszenie" lub "pieczenie" na 20-25 minut. Niektórzy gotują ryby w trybie "Multipova". Który tryb najbardziej Ci odpowiada, wybierz ten. Wybrałem tryb "gaszenia". Dwadzieścia minut wystarczyło, aby ryba osiągnęła gotowość.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż rybę z pomidorami i ziołami na talerzach i natychmiast podawaj. Smacznego!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Filet z dorsza - 80   kcal/100g

Podobne przepisy