skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić filet z dorsza w powolnej kuchence? Bardzo proste i szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Każdy filet z dorsza nadaje się do Dania. Może to być mrożony filet w brykietach lub cały kawałek świeżej ryby. Wybierz opcję, którą możesz zdobyć. Możesz uzupełnić część warzywną według własnych upodobań.
Krok 2:
Filety z dorsza umyć, osuszyć. Jeśli filet jest zamrożony, nie trzeba go płukać, wystarczy najpierw rozmrozić na dolnej półce lodówki i spuścić uwolnioną wodę. Przygotowaną rybę posyp solą i pieprzem.
Krok 3:
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Użyłem pomidorów cherry, ale możesz wziąć zwykłe mocne pomidory, tylko niezbyt duże i o małej średnicy. Odpowiednie są pomidory śliwkowe.
Krok 4:
Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem lub przełóż przez prasę. Mam goździki dość duże, więc wziąłem 3 sztuki, jeśli masz małe goździki, możesz wziąć więcej.
Krok 5:
Opłucz pietruszkę, osusz i drobno posiekaj. Oprócz pietruszki możesz użyć innych ziół do smaku: kopru, kolendry itp. Danie tylko na tym skorzysta.
Krok 6:
W misce połącz czosnek z posiekanymi ziołami i wymieszaj.
Krok 7:
Nasmaruj miskę multicookera olejem roślinnym. Włóż filety rybne do formy. Lepiej to zrobić przed ułożeniem pomidorów i ziół na filecie.
Krok 8:
Rozłóż mieszankę czosnku na wierzchu.
Krok 9:
Ułóż pokrojone pomidory na wierzchu zieleni. Skrop wszystko pozostałą oliwą z oliwek.
Krok 10:
Umieść formę z rybą w powolnej kuchence. Ustaw urządzenie w trybie "duszenie" lub "pieczenie" na 20-25 minut. Niektórzy gotują ryby w trybie "Multipova". Który tryb najbardziej Ci odpowiada, wybierz ten. Wybrałem tryb "gaszenia". Dwadzieścia minut wystarczyło, aby ryba osiągnęła gotowość.
Krok 11:
Ułóż rybę z pomidorami i ziołami na talerzach i natychmiast podawaj. Smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Filet z dorsza - 80 kcal/100g