płatki owsiane w powolnej kuchence na mleku

pyszne, zdrowe, na śniadanie dla całej rodziny! Płatki owsiane w powolnej kuchence na mleku to najbardziej klasyczne danie na poranny posiłek. Nasyca energią i daje uczucie sytości przez długi czas. Dzięki powolnej kuchence nie musisz monitorować mleka i mieszać owsianki, aby się nie przypaliła.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 58 % 14 g
114 kcal
IG: 29 / 64 / 7

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować płatki owsiane w powolnej kuchence na mleku? Przygotuj jedzenie. Płatki owsiane nadają się zarówno do szybkiego, jak i długiego gotowania. Przepis jest przeznaczony dla & quot; twardych & quot; płatków, dla płatków "Extra & quot; (miękkich) zmniejsz ilość mleka do 370 ml.weź mleko naturalne, wysokiej jakości, ale zawartość tłuszczu może być dowolna. Pamiętaj tylko, że im wyższa, tym bardziej kaloryczne będzie danie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej płatki do miski wolnowaru. Dodaj cukier i sól. Możesz zwiększyć lub zmniejszyć ich liczbę według własnych upodobań. Dodałabym trochę więcej soli, cukier mi wystarczył. Dodaj masło do miski. Wybierz wysokiej jakości, naturalny, bez dodatku tłuszczów roślinnych, zgodny z GOST. Możesz dodać olej bezpośrednio po ugotowaniu, robię to częściej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko do wolnowaru. Bardzo radzę przygotować małą porcję owsianki na próbkę i zrozumieć, jakie proporcje mleka i płatków lubisz. Mam dość płynną owsiankę, ale właśnie taką kochamy. Kto lubi gęsty, aby & quot; łyżka stała", zwiększ ilość płatków lub zmniejsz mleko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włącz tryb odpowiedni do gotowania owsianki na powolnej kuchence. Mam ten tryb automatyczny & quot; owsianka mleczna & quot;, czas gotowania na nim różni się w zależności od objętości produktów. Jeśli masz ustawiony czas, wybierz 25 minut na twarde płatki i 15 minut na dodatkowe. Po sygnale otwórz pokrywkę i wymieszaj owsiankę. Ponownie zamknij pokrywkę i odstaw owsiankę na około 15 minut, stanie się grubsza i smaczniejsza.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podawaj owsiankę na gorąco, z mlekiem lub herbatą. Jako dodatki możesz użyć miodu (ale na początku zmniejsz cukier), orzechów, owoców, jagód, czekolady, różnych syropów. Smacznego!

często gotuję owsiankę w powolnej kuchence, Zwykle kładę ją z opóźnionym startem, aby owsianka była gotowa na śniadanie. Zdarzały się przypadki, gdy mleko z długiego oczekiwania zwijało się. Aby temu zapobiec, możesz użyć przegotowanego mleka lub mleka długo przechowywanego. Nie gotuj bardzo dużych porcji-mleko może uciec z zaworu. 

ważne! Aby Dania owsiane były zawsze smaczne, a także Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i przygotowania w artykule o płatkach owsianych i Herkulesie .

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g

Podobne przepisy