skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować płatki owsiane w powolnej kuchence na mleku? Przygotuj jedzenie. Płatki owsiane nadają się zarówno do szybkiego, jak i długiego gotowania. Przepis jest przeznaczony dla & quot; twardych & quot; płatków, dla płatków "Extra & quot; (miękkich) zmniejsz ilość mleka do 370 ml.weź mleko naturalne, wysokiej jakości, ale zawartość tłuszczu może być dowolna. Pamiętaj tylko, że im wyższa, tym bardziej kaloryczne będzie danie.
Krok 2:
Wlej płatki do miski wolnowaru. Dodaj cukier i sól. Możesz zwiększyć lub zmniejszyć ich liczbę według własnych upodobań. Dodałabym trochę więcej soli, cukier mi wystarczył. Dodaj masło do miski. Wybierz wysokiej jakości, naturalny, bez dodatku tłuszczów roślinnych, zgodny z GOST. Możesz dodać olej bezpośrednio po ugotowaniu, robię to częściej.
Krok 3:
Wlej mleko do wolnowaru. Bardzo radzę przygotować małą porcję owsianki na próbkę i zrozumieć, jakie proporcje mleka i płatków lubisz. Mam dość płynną owsiankę, ale właśnie taką kochamy. Kto lubi gęsty, aby & quot; łyżka stała", zwiększ ilość płatków lub zmniejsz mleko.
Krok 4:
Włącz tryb odpowiedni do gotowania owsianki na powolnej kuchence. Mam ten tryb automatyczny & quot; owsianka mleczna & quot;, czas gotowania na nim różni się w zależności od objętości produktów. Jeśli masz ustawiony czas, wybierz 25 minut na twarde płatki i 15 minut na dodatkowe. Po sygnale otwórz pokrywkę i wymieszaj owsiankę. Ponownie zamknij pokrywkę i odstaw owsiankę na około 15 minut, stanie się grubsza i smaczniejsza.
Krok 5:
Podawaj owsiankę na gorąco, z mlekiem lub herbatą. Jako dodatki możesz użyć miodu (ale na początku zmniejsz cukier), orzechów, owoców, jagód, czekolady, różnych syropów. Smacznego!
często gotuję owsiankę w powolnej kuchence, Zwykle kładę ją z opóźnionym startem, aby owsianka była gotowa na śniadanie. Zdarzały się przypadki, gdy mleko z długiego oczekiwania zwijało się. Aby temu zapobiec, możesz użyć przegotowanego mleka lub mleka długo przechowywanego. Nie gotuj bardzo dużych porcji-mleko może uciec z zaworu.
ważne! Aby Dania owsiane były zawsze smaczne, a także Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i przygotowania w artykule o płatkach owsianych i Herkulesie .
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g