pilaw wołowy w powolnej kuchence

najsmaczniejsze, kruche, ze zwykłych potraw! Pilaw z wołowiną w powolnej kuchence okazuje się soczysty, apetyczny, pachnący. A gotowanie jest łatwiejsze niż w garnku lub kotle! Danie będzie doskonałym obiadem dla dużej rodziny, kompletnym i satysfakcjonującym.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 21 % 9 g
węglowodany 53 % 23 g
218 kcal
IG: 17 / 83 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pilaw z wołowiną w powolnej kuchence? Bardzo łatwe i proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Wołowina jest potrzebna bez kości, tylko miąższ. Może to być łopatka, szynka, podudzie lub część biodrowa. Te przyprawy można zastąpić i uzupełnić do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wołowinę, osusz, pokrój na małe kawałki. Użyłam już pokrojonego gulaszu wołowego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ryż dokładnie spłucz do czystej wody. Możesz użyć specjalnego ryżu do pilawu lub zwykłego gotowanego na parze. Mam gotowany na parze złoty ryż. Dobrze trzyma swój kształt, nie gotuje się nawet przy długiej obróbce cieplnej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz marchewki. Pokrój w małe kostki. W przypadku pilawu lepiej nie pocierać marchewki - może się zagotować i stracić kształt.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę. Możesz pokroić w małe lub średnie kostki lub kostki. Jeśli nie lubisz czuć cebuli w gotowym Pilawie, możesz pokroić ją na większą lub całkowicie zostawić cebulę w całości, aby później można ją było łatwo usunąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz główki czosnku, usuń górną łuskę, odetnij DNA korzeniami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ustaw powolną kuchenkę w trybie "smażenia" na 20 minut. Zwróć uwagę na temperaturę w tym trybie. Mam domyślnie 155 stopni. W różnych modelach multicookerów może być inna temperatura w jednym lub drugim trybie. Rozważ to, aby danie się nie przypaliło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny do miski multicookera. Ułożyć wołowinę i smażyć, od czasu do czasu mieszając, na złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy mięso się zarumieni, dodaj cebulę. Smaż wszystko razem przez kilka minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dodaj marchewki. Smaż wszystko razem przez kolejne 3-5 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej 500 ml wrzącej wody. Dodaj przyprawy do pilawu, sól i pieprz i wymieszaj. Oprócz tych przypraw możesz dodać własne do smaku, na przykład paprykę, Suche Zioła itp., ale używając gotowych mieszanek przypraw, pamiętaj, że zwykle mają już sól i pieprz, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj ryż i spłaszcz go, ale nie mieszaj z mięsem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej tyle wrzącej wody, aby woda była o 1,5-2 cm wyższa niż ryż.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wbij główki czosnku w ryż ogonami do góry.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ustaw powolną kuchenkę w trybie pilaw na 1 godzinę. Po upływie określonego czasu po sygnale pozostawić na podgrzaniu na kolejne 10-15 minut. Określ dokładny czas za pomocą swojej techniki!

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Taki pilaw powinien się okazać: większość wilgoci jest wchłaniana do ryżu i bardzo pęcznieje, a resztki bulionu odparowują. Jeśli masz trochę płynu na dnie, to w porządku. Wchłonie się w ryż i mięso.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wymieszaj gotowy pilaw, ułóż na talerzach, w razie potrzeby posyp ziołami i podawaj. Smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy