brokuły w powolnej kuchence

brokuły w powolnej kuchence-szybkie, łatwe i zdrowe! Kapusta brokułowa gotuje się w powolnej kuchence przez mniej niż 10 minut, z minimalną ilością oleju i soli. Okazuje się, że jest to bardzo smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania danie!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 53 % 10 g
węglowodany 26 % 5 g
99 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Wybierz jasnozieloną kapustę, główki brokułów powinny być również elastyczne w dotyku. Całkiem możliwe jest użycie mrożonej kapusty, tylko w tym przypadku konieczne jest jej prawidłowe rozmrożenie: po zamrażarce włóż kapustę do lodówki na 6-8 godzin, a dopiero potem całkowicie rozmroź ją w temperaturze pokojowej. Następnie pamiętaj, aby spuścić uwolniony płyn i trochę osuszyć różyczki brokułów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj brokuły. Najlepiej zrobić to gorącą wodą lub użyć specjalnego środka do mycia warzyw. Kwiatostany kapusty są dość małe i może gromadzić się tam dużo brudu. Usuń główny pień i pokrój w kwiatostany niezbyt duże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij miskę multicookera, wlej olej roślinny. Olej może być dowolnym olejem roślinnym, od kukurydzy po oliwę z oliwek, ale musi być rafinowany - tylko rafinowane oleje mogą być poddawane obróbce cieplnej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym samym miejscu włóż brokuły do miski multicookera. W razie potrzeby na tym etapie możesz dodać do potrawy swoje ulubione zioła i przyprawy: komuś wystarczy mielona ostra papryka, komuś przyprawa da ząbek czosnku lub czosnek w proszku, a komuś spodoba się szczypta ziół prowansalskich. Skoncentruj się na swoim guście.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj trochę soli do kapusty. Jeśli gotujesz danie w ramach HLS, całkiem możliwe jest obejście się bez soli. Mam zwykłą sól kuchenną, ale polecam użycie grubej soli morskiej. Włącz tryb gaszenia. Z reguły w standardowych multicookerach czas gotowania w tym trybie zaczyna się od 30 minut. Jeśli więc pozwala na to model urządzenia, zmniejsz go do 7-10 minut. Nie potrzebujemy, aby kapusta zamieniła się w owsiankę, ale musimy zachować maksimum polskiego

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zdrowa przystawka jest gotowa. Takie brokuły są jaskrawo zielone, pokazując w ten sposób, że zachowały maksimum składników odżywczych. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy