skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Wybierz jasnozieloną kapustę, główki brokułów powinny być również elastyczne w dotyku. Całkiem możliwe jest użycie mrożonej kapusty, tylko w tym przypadku konieczne jest jej prawidłowe rozmrożenie: po zamrażarce włóż kapustę do lodówki na 6-8 godzin, a dopiero potem całkowicie rozmroź ją w temperaturze pokojowej. Następnie pamiętaj, aby spuścić uwolniony płyn i trochę osuszyć różyczki brokułów.
Krok 2:
Dobrze umyj brokuły. Najlepiej zrobić to gorącą wodą lub użyć specjalnego środka do mycia warzyw. Kwiatostany kapusty są dość małe i może gromadzić się tam dużo brudu. Usuń główny pień i pokrój w kwiatostany niezbyt duże.
Krok 3:
Wyjmij miskę multicookera, wlej olej roślinny. Olej może być dowolnym olejem roślinnym, od kukurydzy po oliwę z oliwek, ale musi być rafinowany - tylko rafinowane oleje mogą być poddawane obróbce cieplnej.
Krok 4:
W tym samym miejscu włóż brokuły do miski multicookera. W razie potrzeby na tym etapie możesz dodać do potrawy swoje ulubione zioła i przyprawy: komuś wystarczy mielona ostra papryka, komuś przyprawa da ząbek czosnku lub czosnek w proszku, a komuś spodoba się szczypta ziół prowansalskich. Skoncentruj się na swoim guście.
Krok 5:
Dodaj trochę soli do kapusty. Jeśli gotujesz danie w ramach HLS, całkiem możliwe jest obejście się bez soli. Mam zwykłą sól kuchenną, ale polecam użycie grubej soli morskiej. Włącz tryb gaszenia. Z reguły w standardowych multicookerach czas gotowania w tym trybie zaczyna się od 30 minut. Jeśli więc pozwala na to model urządzenia, zmniejsz go do 7-10 minut. Nie potrzebujemy, aby kapusta zamieniła się w owsiankę, ale musimy zachować maksimum polskiego
Krok 6:
Zdrowa przystawka jest gotowa. Takie brokuły są jaskrawo zielone, pokazując w ten sposób, że zachowały maksimum składników odżywczych. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g