Proste ciasto w powolnej kuchence

deser lub przekąska do pracy, dzieci do szkoły lub dla gości! Proste ciasto w powolnej kuchence jest niedrogie, w pośpiechu i na co dzień. Proces wyrabiania ciasta jest jasny i krótki. Z resztą z łatwością poradzi sobie twój pomocnik Multicooker! Ciasto można przekształcić w jasne ciasto z ulubionym kremem. Jest pyszny i po prostu z herbatą!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 80 % 47 g
264 kcal
IG: 13 / 8 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić proste ciasto w powolnej kuchence? Przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby nasycić ją tlenem. Wcześniej wyjmij mleko z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajko do odpowiedniego pojemnika, w którym planujesz wyrabiać ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier, ale nie ubijaj długo. Wystarczy zmielić jajko widelcem, trzepaczką lub łyżką, jak wygodnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko do miski. Dokładnie wymieszaj tę masę w ten sam sposób.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnym małym pojemniku wymieszaj trochę mąki z proszkiem do pieczenia, wlej ją do pojemnika z ciastem. Dodaj kawałek po kawałku resztę mąki i opcjonalnie cukier waniliowy lub wanilinę zgodnie z instrukcją.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Należy pamiętać, że mąka ma inne właściwości, dlatego może być potrzebna mniej więcej niż wskazana w przepisie. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Powinien być, jak na naleśnikach lub gęstej śmietanie, jednorodny, bez grudek. Ugniataj ciasto silikonową szpatułką w jednym kierunku, mieszając od dołu do góry.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zalej suszone morele i rodzynki wrzącą wodą. Pozostaw na 5-10 minut, aby zmiękły. Odcedź i osusz suszone owoce ręcznikami papierowymi.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój suszone morele na małe kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij suszone owoce do ciasta. Jeszcze raz wymieszaj ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Aby ciasto się nie przypaliło, posmaruj miskę multicookera (zarówno dno, jak i ściany) masłem i wlej do niego ciasto. Spłaszcz powierzchnię ciasta szpatułką i wyślij do wolnowaru. Włącz powolną kuchenkę w tryb "Pieczenie". Jeśli nie masz funkcji "pieczenie", wybierz "multipowar". Po 40-50 minutach (spójrz na swoją technikę) ciasto będzie gotowe. Ale nie spiesz się, aby go natychmiast wyjąć. Otwórz pokrywę multi i odczekaj 10 minut. Więc trochę ostygnie i nie osiądzie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij ciasto za pomocą kosza do gotowania na parze lub płaskiego talerza do ciasta. Udekoruj wypieki według własnych upodobań. Udekorowałem suszonymi owocami, kandyzowanymi owocami, orzechami, świeżymi liśćmi mięty, posypałem wierzch ciasta cukrem pudrem przez sitko. Możesz udekorować lukrem, pokruszonymi orzechami, makiem lub czekoladą.

jeśli lubisz, dodaj trochę mielonego cynamonu do ciasta.

zamiast suszonych owoców możesz użyć mrożonych jagód, plasterków owoców.

ciasto można pokroić w ciasta i posmarować dowolnym kremem lub dżemem.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy