skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Każda miąższ wołowy bez kości nadaje się do pieczenia lub smażenia, aby przygotować to danie. Opłucz mięso pod bieżącą wodą i usuń ścięgna i nadmiar tłuszczu, jeśli jest dostępny. Pokrój wołowinę na średnie porcje. Miska multicookera w tym przepisie nie musi być wcześniej smarowana niczym. Po prostu włóż do niego pokrojoną wołowinę.
Krok 2:
Obierz cebulę. Wolałem posiekać cebulę w średniej kostce. Ale możesz go pokroić w cienkie paski. A jeśli posiekasz cebulę tak drobno, jak to możliwe, będzie prawie nie do odróżnienia w gotowym naczyniu. Lepiej jest użyć białej lub żółtej cebuli. Czerwony (lub fioletowy) będzie wyglądał mniej korzystnie w gotowym naczyniu.
Krok 3:
Zetrzyj masło na grubej tarce i przenieś do miski multicookera. Zamiast używać tarki, możesz po prostu pokroić masło nożem na mniejsze kawałki. I możesz umieścić go w całym kawałku. Nie będzie absolutnie żadnej różnicy. Olej można stosować zarówno w temperaturze pokojowej, jak i świeżo z lodówki.
Krok 4:
Nadszedł czas na przyprawy i przyprawy. Posolić mięso do smaku, dodać mały liść laurowy i zmieloną ostrą paprykę. W tym momencie możesz dodać do potrawy dowolne ulubione przyprawy lub świeże zioła. Jeśli użyjesz gotowej mieszanki przypraw, sprawdź, czy w jej składzie nie ma soli. Rozważ ten punkt, aby nie przesolić gotowego dania.
Krok 5:
Wlej przefiltrowaną wodę do miski multicookera, aby przykryła mięso i gotuj wołowinę przez około półtorej godziny w programie "duszenie". Jeśli masz Wolnowar-Szybkowar, wystarczy 40 minut przy niskim ciśnieniu. Ale lepiej zapoznać się z instrukcjami, ponieważ multicookery są różne dla każdego. Ale nawet jeśli po określonym czasie wołowina jest nadal twarda, możesz ją ugasić przez kolejne dwadzieścia minut, aż mięso będzie w pełni ugotowane. Wołowina będzie super miękka!
smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas oraz ilość wody indywidualnie dla własnego sprzętu.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g