gulasz wołowy w powolnej kuchence z cebulą

najbardziej miękka wołowina, jaka może być! Duszę wołowinę wyłącznie w powolnej kuchence. Nie mogę już tego zrobić tak miękko z żadnymi innymi metodami obróbki cieplnej. Tutaj mięso jest duszone razem z masłem i to właśnie dodaje delikatnej kremowej nuty gotowemu daniu
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 13 g
tłuszcze 55 % 17 g
węglowodany 3 % 1 g
184 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Każda miąższ wołowy bez kości nadaje się do pieczenia lub smażenia, aby przygotować to danie. Opłucz mięso pod bieżącą wodą i usuń ścięgna i nadmiar tłuszczu, jeśli jest dostępny. Pokrój wołowinę na średnie porcje. Miska multicookera w tym przepisie nie musi być wcześniej smarowana niczym. Po prostu włóż do niego pokrojoną wołowinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę. Wolałem posiekać cebulę w średniej kostce. Ale możesz go pokroić w cienkie paski. A jeśli posiekasz cebulę tak drobno, jak to możliwe, będzie prawie nie do odróżnienia w gotowym naczyniu. Lepiej jest użyć białej lub żółtej cebuli. Czerwony (lub fioletowy) będzie wyglądał mniej korzystnie w gotowym naczyniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj masło na grubej tarce i przenieś do miski multicookera. Zamiast używać tarki, możesz po prostu pokroić masło nożem na mniejsze kawałki. I możesz umieścić go w całym kawałku. Nie będzie absolutnie żadnej różnicy. Olej można stosować zarówno w temperaturze pokojowej, jak i świeżo z lodówki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nadszedł czas na przyprawy i przyprawy. Posolić mięso do smaku, dodać mały liść laurowy i zmieloną ostrą paprykę. W tym momencie możesz dodać do potrawy dowolne ulubione przyprawy lub świeże zioła. Jeśli użyjesz gotowej mieszanki przypraw, sprawdź, czy w jej składzie nie ma soli. Rozważ ten punkt, aby nie przesolić gotowego dania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej przefiltrowaną wodę do miski multicookera, aby przykryła mięso i gotuj wołowinę przez około półtorej godziny w programie "duszenie". Jeśli masz Wolnowar-Szybkowar, wystarczy 40 minut przy niskim ciśnieniu. Ale lepiej zapoznać się z instrukcjami, ponieważ multicookery są różne dla każdego. Ale nawet jeśli po określonym czasie wołowina jest nadal twarda, możesz ją ugasić przez kolejne dwadzieścia minut, aż mięso będzie w pełni ugotowane. Wołowina będzie super miękka!

smacznego!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas oraz ilość wody indywidualnie dla własnego sprzętu. 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy