mleczna owsianka kukurydziana w powolnej kuchence na mleku

zdrowe danie na mleku dla wszystkich grup wiekowych! Piękna mleczna owsianka kukurydziana w powolnej kuchence to prawdziwe zbawienie dla wielu gospodyń domowych. W końcu nie trzeba go pilnować przez cały czas gotowania, a jeśli chcesz, możesz to zrobić z wyprzedzeniem, ustawiając minutnik. A rano, we właściwym czasie, cała rodzina zostanie nakarmiona!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 62 % 16 g
132 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować owsiankę kukurydzianą w powolnej kuchence? To wcale nie jest trudne. Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz wziąć mleko o dowolnej zawartości tłuszczu. I możesz rozcieńczyć go wodą w stosunku 50: 50. Zamiast cukru możesz użyć słodzika. Zamiast twardego masła weź ghee.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz kaszę kukurydzianą do czystej wody i wlej do miski multicookera. U mnie jest żółty, u ciebie może być biały - kolor zbóż nie ma tu znaczenia. Wlej mleko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i sól do smaku. Włóż masło. Wymieszaj wszystko i włącz tryb "owsianka" (lub "owsianka mleczna"). Gotuj, aż sygnał będzie gotowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Moja owsianka gotowała się przez 25 minut i marnowała przez 10 minut w trybie "podgrzewania". Do gotowej owsianki możesz dodać dżem, orzechy, cynamon i tak dalej. Smacznego!

aby uzupełnić owsiankę, a tym samym urozmaicić, możesz dżemem, orzechami lub suszonymi owocami.

przed gotowaniem przeczytaj instrukcje dotyczące modelu multicookera. Wszystkie są różne, Czas gotowania i temperatura będą się różnić. Jeśli twoja kreskówka nie ma trybu "owsianka mleczna", zobacz, który program w instrukcjach zaleca gotowanie ryżu. I ustaw ten program.
Pamiętaj również, że stopień zmielenia kaszy kukurydzianej jest również inny: dla niektórych jest mniejszy, dla innych większy. A czas gotowania będzie inny. Ogólnie rzecz biorąc, kasza kukurydziana gotuje się dość długo. I możesz doprowadzić go do pożądanego stanu w trybie ogrzewania.

Wskazówka dla właścicieli multicookerów: kiedy gotujesz owsiankę mleczną, ustawiając dla niej określony program, po sygnale zakończenia gotowania nigdy nie otwieraj pokrywy od razu. Jeśli to zrobisz, mleko spieni się i ucieknie. Pozostaw owsiankę na co najmniej 5-10 minut. Następnie ostrożnie spuść parę przez otwór w pokrywie (zmniejszy to ciśnienie wewnątrz wolnowaru). I dopiero wtedy Otwórz pokrywę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kasza kukurydziana - 337   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy