skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jak zrobić chleb cebulowy z mąki żytniej i pszennej na drożdżach? Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę w oleju roślinnym.
złóż wszystkie składniki do wypiekacza do chleba. Aby to zrobić, skorzystaj z instrukcji Maszyny do chleba.
dodaj smażoną cebulę.
Ustaw główny tryb pieczenia, który trwa co najmniej cztery godziny.
Rozmiar chleba okaże się duży, a jego skórka będzie średnia. Taki chleb cebulowy jest idealny do podawania bulionów i różnych zup. Dobre z nim i tosty z serem.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g