chleb cebulowy z mąki żytniej i pszennej na drożdżach

miękki, pachnący chleb z chrupiącą skórką! Aby przygotować pyszny i puszysty chleb cebulowy (lub chleb z cebulą), najpierw pokrój cebulę w kostkę, a następnie usmaż ją w oleju roślinnym. Aby to zrobić, weź środkowe główki cebuli.
oktjabrinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 83 % 33 g
170 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

jak zrobić chleb cebulowy z mąki żytniej i pszennej na drożdżach? Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę w oleju roślinnym.
złóż wszystkie składniki do wypiekacza do chleba. Aby to zrobić, skorzystaj z instrukcji Maszyny do chleba.
dodaj smażoną cebulę.
Ustaw główny tryb pieczenia, który trwa co najmniej cztery godziny.

Rozmiar chleba okaże się duży, a jego skórka będzie średnia. Taki chleb cebulowy jest idealny do podawania bulionów i różnych zup. Dobre z nim i tosty z serem.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy