skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak powstają pączki Berliner? Przygotuj niezbędne produkty. Podgrzej mleko wcześniej, aż będzie ciepłe. Pozostałe produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Wlej ciepłe mleko do miski, dodaj do niego drożdże i dwie łyżki cukru. Dodaj trochę mąki, około 1-2 łyżki stołowe. Mamy ciasto. Po chwili powinna podnieść czapkę. Oznacza to, że nasze drożdże działają i zostały aktywowane.
Krok 3:
W ten sposób ciasto wzrosło. Teraz dodaj do niego roztopione masło, pozostały cukier, jajko,sól i mąkę w częściach. Pamiętaj, że mąka może zająć ci mniej lub więcej. Dlatego skup się na konsystencji ciasta. Powinien okazać się umiarkowanie fajny, ale niezbyt elastyczny i nie rzepowy.
Krok 4:
Zagnieść ciasto. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1,5 godziny lub dłużej. Konieczne jest, aby ciasto wyrosło.
Krok 5:
Tak mi się podniosło. Ponownie zagnieść ciasto rękami.
Krok 6:
Posyp mąką powierzchnię roboczą stołu. Rozłóż ciasto na stole. Rozwałkuj go o grubości półtora cm, wyciśnij takie kubki krawędzią szklanki. Przykryj je ręcznikiem i pozostaw na godzinę.
Krok 7:
Rozgrzej patelnię na kuchence. Dodaj do niego olej roślinny, poczekaj, aż się rozgrzeje. Aby dowiedzieć się, czy olej jest wystarczająco gorący, zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół łopatki pojawią się bąbelki, olej jest gotowy do pracy.
Krok 8:
Smaż pączki Berlinera z obu stron, aż będą rumiane. Lekko zmniejsz ogień. Jeśli pączki będą smażone w bardzo gorącym oleju, pozostaną surowe w środku. Dlatego staraj się nie rozgrzewać oleju. Jeśli masz termometr, potrzebujemy 170-180 stopni.
Krok 9:
Ułóż gotowe pączki na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju. Weź strzykawkę do gotowania. Napełnij go dżemem (mój jest malinowy). Wykonaj nakłucie z boku pączka strzykawką i napełnij pączek nadzieniem. Zrób to ostrożnie. Zamiast dżemu możesz użyć dowolnego słodkiego kremu, gotowanego skondensowanego mleka, pasty czekoladowej. Pączki w procesie napełniania nie powinny być bardzo gorące-tylko ciepłe.
Krok 10:
Posyp nadziewane pączki cukrem pudrem. Wszyscy, berlinerzy są gotowi. Poczęstuj się!
Krok 11:
Tak wyglądają pączki w szczelinie. Są bujne i miękkie.
doskonałe Niemieckie Berlinery. Te pączki nazywane są również Krapfen (czyli pączkiem). Zostały wynalezione w 1756 roku. Do dziś spierają się niemieccy i polscy kucharze, kto pierwszy je wymyślił. Polskie pączki mają w środku więcej dżemu. Oba są przygotowywane bardzo prosto, a smak jest pyszny.
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g