Pączki Berliner

do herbaty, smażone na oleju, ze słodkim nadzieniem! Pączki z nadzieniem Berlingera to przyjemność gotować! Możesz dodać do nich nie tylko dżem, ale także inne wypełniacze: śmietanę, pastę czekoladową, mus, krówki, świeże jagody i owoce, gotowane mleko skondensowane.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 29 % 20 g
węglowodany 62 % 43 g
366 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak powstają pączki Berliner? Przygotuj niezbędne produkty. Podgrzej mleko wcześniej, aż będzie ciepłe. Pozostałe produkty powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej ciepłe mleko do miski, dodaj do niego drożdże i dwie łyżki cukru. Dodaj trochę mąki, około 1-2 łyżki stołowe. Mamy ciasto. Po chwili powinna podnieść czapkę. Oznacza to, że nasze drożdże działają i zostały aktywowane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W ten sposób ciasto wzrosło. Teraz dodaj do niego roztopione masło, pozostały cukier, jajko,sól i mąkę w częściach. Pamiętaj, że mąka może zająć ci mniej lub więcej. Dlatego skup się na konsystencji ciasta. Powinien okazać się umiarkowanie fajny, ale niezbyt elastyczny i nie rzepowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść ciasto. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1,5 godziny lub dłużej. Konieczne jest, aby ciasto wyrosło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Tak mi się podniosło. Ponownie zagnieść ciasto rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp mąką powierzchnię roboczą stołu. Rozłóż ciasto na stole. Rozwałkuj go o grubości półtora cm, wyciśnij takie kubki krawędzią szklanki. Przykryj je ręcznikiem i pozostaw na godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię na kuchence. Dodaj do niego olej roślinny, poczekaj, aż się rozgrzeje. Aby dowiedzieć się, czy olej jest wystarczająco gorący, zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół łopatki pojawią się bąbelki, olej jest gotowy do pracy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż pączki Berlinera z obu stron, aż będą rumiane. Lekko zmniejsz ogień. Jeśli pączki będą smażone w bardzo gorącym oleju, pozostaną surowe w środku. Dlatego staraj się nie rozgrzewać oleju. Jeśli masz termometr, potrzebujemy 170-180 stopni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż gotowe pączki na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju. Weź strzykawkę do gotowania. Napełnij go dżemem (mój jest malinowy). Wykonaj nakłucie z boku pączka strzykawką i napełnij pączek nadzieniem. Zrób to ostrożnie. Zamiast dżemu możesz użyć dowolnego słodkiego kremu, gotowanego skondensowanego mleka, pasty czekoladowej. Pączki w procesie napełniania nie powinny być bardzo gorące-tylko ciepłe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp nadziewane pączki cukrem pudrem. Wszyscy, berlinerzy są gotowi. Poczęstuj się!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Tak wyglądają pączki w szczelinie. Są bujne i miękkie.

doskonałe Niemieckie Berlinery. Te pączki nazywane są również Krapfen (czyli pączkiem). Zostały wynalezione w 1756 roku. Do dziś spierają się niemieccy i polscy kucharze, kto pierwszy je wymyślił. Polskie pączki mają w środku więcej dżemu. Oba są przygotowywane bardzo prosto, a smak jest pyszny.

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy