Lakumy na kefirze

Przygotuj swoje ulubione wypieki mieszkańców Kaukazu Północnego w swojej kuchni! Lakumy kabardyjskie na kefirze smażone są w dużej ilości oleju. Są obfite, różowe, nadają się na różne okazje: jako przekąska, deser, dodatek do dań głównych. Wewnątrz są puste i pasują do nadzienia, jeśli chcesz.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 45 % 30 g
węglowodany 46 % 31 g
416 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić lakumy? Odmierz produkty według listy. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości, masło jest miękkie. Wszystkie produkty powinny być ciepłe. Przesiej mąkę wcześniej przez drobne sito do głębokiej miski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kefir do rondla z grubym dnem. Włącz piec na małym ogniu i podgrzej kefir, mieszając, do 30-35 stopni. Zmierz temperaturę za pomocą termometru kuchennego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas podgrzewania kefiru rozpuść w nim cukier. Wyłącz piec, zostaw na nim patelnię.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj suche drożdże do kefiru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sodę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj zmiękczone masło. W ciepłym kefirze powinien się rozpuścić. Lub możesz stopić go osobno. Mieszaj mieszaninę, aż olej całkowicie się rozpuści.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W przesianej mące zrób zagłębienie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wbij do niego surowe jajko.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej ciepły kefir.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rękami zacznij wyrabiać ciasto, zbierając mąkę stopniowo od krawędzi do środka. Kieruj się wyglądem ciasta, a nie ilością dodanej mąki, ponieważ może być potrzebna więcej lub mniej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Kontynuuj wyrabianie ciasta na stole przez kolejne 5-7 minut. W rezultacie powinno być całkiem fajne, a nie lepkie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na minimum 2 godziny. Takie ciasto jest ciężkie, więc rośnie dłużej niż zwykle.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po 2 godzinach moje ciasto ładnie wyrosło.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozwałkuj ciasto na powierzchni roboczej stołu nie cienko, o grubości 1,5-2 cm, ma taką konsystencję, że nie powinna przyklejać się ani do stołu, ani do wałka do ciasta.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pokrój warstwę ciasta na kwadraty o wymiarach około 5 x 5 cm każdy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pozostaje tylko smażyć lakumy! Należy to zrobić w głębokim tłuszczu w dużej ilości oleju roślinnego, aby dosłownie w nim unosiły się. Kiedy wkładamy je do rozgrzanej patelni, widzimy, że zaczynają się dosłownie napompowywać i szybko zwiększać objętość (u mnie wzrosła około 4-5 razy).

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Odwróć lakumy i usmaż je po drugiej stronie. I smażą się bardzo szybko-przez około 2-3 minuty. Upewnij się, że nie dostaniesz płynu na patelnię, w przeciwnym razie olej zacznie się rozpryskiwać.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Mamy takie lakumy: bujne, porowate, przewiewne, pachnące! Smacznego!

niedawno spotkałem się z tym wspaniałym ciastem przypadkowo - po prostu przygotowałem przepis, który Ci się podobał z książki kucharskiej i mogę śmiało powiedzieć, że ugotuję go więcej niż raz. Istnieje wiele przepisów na lacum, takich jak przepisy na naleśniki lub naleśniki, możesz dodać do nich więcej cukru i uzyskać coś podobnego do chrustu lub możesz jeść zamiast bułki z Tanem, ayranem lub tym samym kefirem-będzie bardzo smaczne ! Cudownie lakumy łączą się ze świeżymi warzywami i serami solankowymi! Spróbuj I ty, zwłaszcza, że są bardzo proste w przygotowaniu!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy