skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lakumy? Odmierz produkty według listy. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości, masło jest miękkie. Wszystkie produkty powinny być ciepłe. Przesiej mąkę wcześniej przez drobne sito do głębokiej miski.
Krok 2:
Wlej kefir do rondla z grubym dnem. Włącz piec na małym ogniu i podgrzej kefir, mieszając, do 30-35 stopni. Zmierz temperaturę za pomocą termometru kuchennego.
Krok 3:
Podczas podgrzewania kefiru rozpuść w nim cukier. Wyłącz piec, zostaw na nim patelnię.
Krok 4:
Dodaj suche drożdże do kefiru.
Krok 5:
Dodaj sodę.
Krok 6:
Dodaj sól.
Krok 7:
Dodaj zmiękczone masło. W ciepłym kefirze powinien się rozpuścić. Lub możesz stopić go osobno. Mieszaj mieszaninę, aż olej całkowicie się rozpuści.
Krok 8:
W przesianej mące zrób zagłębienie.
Krok 9:
Wbij do niego surowe jajko.
Krok 10:
Wlej ciepły kefir.
Krok 11:
Rękami zacznij wyrabiać ciasto, zbierając mąkę stopniowo od krawędzi do środka. Kieruj się wyglądem ciasta, a nie ilością dodanej mąki, ponieważ może być potrzebna więcej lub mniej.
Krok 12:
Kontynuuj wyrabianie ciasta na stole przez kolejne 5-7 minut. W rezultacie powinno być całkiem fajne, a nie lepkie.
Krok 13:
Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na minimum 2 godziny. Takie ciasto jest ciężkie, więc rośnie dłużej niż zwykle.
Krok 14:
Po 2 godzinach moje ciasto ładnie wyrosło.
Krok 15:
Rozwałkuj ciasto na powierzchni roboczej stołu nie cienko, o grubości 1,5-2 cm, ma taką konsystencję, że nie powinna przyklejać się ani do stołu, ani do wałka do ciasta.
Krok 16:
Pokrój warstwę ciasta na kwadraty o wymiarach około 5 x 5 cm każdy.
Krok 17:
Pozostaje tylko smażyć lakumy! Należy to zrobić w głębokim tłuszczu w dużej ilości oleju roślinnego, aby dosłownie w nim unosiły się. Kiedy wkładamy je do rozgrzanej patelni, widzimy, że zaczynają się dosłownie napompowywać i szybko zwiększać objętość (u mnie wzrosła około 4-5 razy).
Krok 18:
Odwróć lakumy i usmaż je po drugiej stronie. I smażą się bardzo szybko-przez około 2-3 minuty. Upewnij się, że nie dostaniesz płynu na patelnię, w przeciwnym razie olej zacznie się rozpryskiwać.
Krok 19:
Mamy takie lakumy: bujne, porowate, przewiewne, pachnące! Smacznego!
niedawno spotkałem się z tym wspaniałym ciastem przypadkowo - po prostu przygotowałem przepis, który Ci się podobał z książki kucharskiej i mogę śmiało powiedzieć, że ugotuję go więcej niż raz. Istnieje wiele przepisów na lacum, takich jak przepisy na naleśniki lub naleśniki, możesz dodać do nich więcej cukru i uzyskać coś podobnego do chrustu lub możesz jeść zamiast bułki z Tanem, ayranem lub tym samym kefirem-będzie bardzo smaczne ! Cudownie lakumy łączą się ze świeżymi warzywami i serami solankowymi! Spróbuj I ty, zwłaszcza, że są bardzo proste w przygotowaniu!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g