skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Chuck-Chuck z wódką? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wódka jest niezbędna, aby ciasto było bardziej kruche. Podczas gotowania cały alkohol wyparuje.
Krok 2:
Aby zrobić ciasto, połącz jajka z cukrem i solą. Ubij je trochę trzepaczką, aż będą gładkie.
Krok 3:
Następnie dodaj wódkę.
Krok 4:
Do wyrabiania ciasta wygodnie jest użyć szerokiej miski lub zrobić wszystko na stole. Przesiej wymaganą ilość mąki pierwszego gatunku przez sito i wlej 2/3 całości do miski, robiąc w niej wgłębienie. Następnie dodaj mieszankę jajeczną do mąki. Nie dodawaj od razu całej mąki. Może być potrzebny nieco więcej lub mniej niż wskazano. Skoncentruj się na konsystencji gotowego ciasta.
Krok 5:
Zacznij mieszać składniki. Na początku wygodnie jest użyć drewnianej szpatułki, a następnie zagnieść ciasto rękami. W razie potrzeby dodaj resztę mąki. Mieszaj ciasto bardzo dokładnie przez 7-10 minut.
Krok 6:
Gotowe ciasto będzie dość strome, ale elastyczne i nie przykleja się do dłoni. Zawiń ciasto w folię spożywczą i pozostaw na stole na 20 minut.
Krok 7:
Wypoczęte ciasto nie kurczy się po rozwałkowaniu i jest łatwiejsze w obróbce. Ciasto rozwałkować na lekko posypanym mąką stole cienką warstwą 2-3 mm, a następnie pokroić w cienkie paski o długości 2-3 cm i szerokości 2-3 mm.
Krok 8:
Posiekane paski wymieszaj i pozostaw na stole przez 5 minut, aby lekko się zwietrzyły.
Krok 9:
Do smażenia można użyć naczyń z grubym dnem, kotła lub patelni. Rozgrzej olej roślinny, aż będzie bardzo gorący. Podsmaż pokrojone ciasto w 3-4 seriach, aż będzie złote. Następnie wyjmij go łyżką cedzakową do durszlaka, aby nadmiar oleju spłynął. Im cieplejszy olej, tym mniej będzie wchłaniany do ciasta podczas smażenia. Oznacza to, że deser nie będzie bardzo tłusty.
Krok 10:
Do nalewania połącz miód i cukier. Podpal i zagotuj. Gotuj wszystko razem przez 1-2 minuty.
Krok 11:
Smażone ciasto przełożyć do przestronnej miski i zalać gorącą mieszanką miodu. Ostrożnie, uważając, aby nie złamać kawałków, wymieszaj je szpatułką.
Krok 12:
Połóż ciepłą masę na płaskim naczyniu i mokrymi rękami uformuj zjeżdżalnię. Naciśnij mocno rękami, aby zrobić, jak małe ciasto. Włóż smakołyk do lodówki na 2 godziny, aby syrop zastygł.
Krok 13:
Gotowy Chuck-Chuck pokrój na kawałki i poczęstuj się. Miłego picia herbaty!
jeśli jesteś zdezorientowany obecnością wódki w cieście, możesz zastąpić ją 1 łyżką proszku do pieczenia.
aby upewnić się, że olej się rozgrzał, zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć smażenie.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g