Kazachski jedwab-tortille

Spróbuj pysznego dania ludów Azji Środkowej. Uwielbiam eksperymentować w kuchni, a dziś postanowiłem ugotować kazachskie danie-jedwab. Shelpec to ciasta ludów Azji Środkowej smażone w oleju słonecznikowym. W smaku jedwab przypomina ciasto na Czeburek. Tortille są przygotowywane szybko i są obfite i smaczne.
AlinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 34 % 23 g
węglowodany 55 % 37 g
377 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować kazachskie jedwabniki, przygotujemy mąkę, wodę, olej słonecznikowy i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mąkę do miski, dodaj sól i wodę. Zagnieść ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto należy dobrze zagnieść. Powinien stać się elastyczny i miękki. Gotowe ciasto zostawiamy na 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podziel powstałe ciasto na 7 części. Każdą część rozwałkujemy wałkiem do ciasta w cienkie koło, ale nie większe niż średnica patelni, w której pieczemy jedwabniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smażyć każdą tortillę na średnim ogniu w rozgrzanym oleju słonecznikowym po obu stronach, stale obracając jedwab w kółko. Jedwab smażony jest bardzo szybko-tylko 15 sekund z każdej strony. Nie powinno być rumianej skorupy. Najważniejsze, aby nie rozgotować jedwabników, ponieważ po ostygnięciu staną się twarde.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij gotowy jedwab na ręcznik papierowy, aby uzyskać nadmiar oleju ze szkła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj gotowe jedwabniki do stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy