skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować kazachskie jedwabniki, przygotujemy mąkę, wodę, olej słonecznikowy i sól.
Krok 2:
Wlej mąkę do miski, dodaj sól i wodę. Zagnieść ciasto.
Krok 3:
Ciasto należy dobrze zagnieść. Powinien stać się elastyczny i miękki. Gotowe ciasto zostawiamy na 10 minut.
Krok 4:
Podziel powstałe ciasto na 7 części. Każdą część rozwałkujemy wałkiem do ciasta w cienkie koło, ale nie większe niż średnica patelni, w której pieczemy jedwabniki.
Krok 5:
Smażyć każdą tortillę na średnim ogniu w rozgrzanym oleju słonecznikowym po obu stronach, stale obracając jedwab w kółko. Jedwab smażony jest bardzo szybko-tylko 15 sekund z każdej strony. Nie powinno być rumianej skorupy. Najważniejsze, aby nie rozgotować jedwabników, ponieważ po ostygnięciu staną się twarde.
Krok 6:
Wyjmij gotowy jedwab na ręcznik papierowy, aby uzyskać nadmiar oleju ze szkła.
Krok 7:
Podawaj gotowe jedwabniki do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g