Baursaki na kefirze

Przygotuj tradycyjne kazachskie danie baursaki! Są to pyszne kulki z ciasta drożdżowego, smakują jak pączki, tylko małe. To danie oczywiście nie jest dietetyczne, ale jest bardzo smaczne! Składa się z najprostszych składników, które można znaleźć w każdym domu.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 46 % 31 g
węglowodany 45 % 30 g
418 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Użyj mąki najwyższej jakości, jaja kurzego kategorii C1, kefir można wybrać dowolną zawartość tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kefir do kadzi i lekko podgrzej na kuchence, kefir powinien być trochę ciepły, ale nie gorący. W przegrzanym kefirze drożdże umrą. Wlej ciepły kefir do miski do przygotowania ciasta, dodaj cukier granulowany, sodę i suche drożdże, wymieszaj, aby wszystkie ziarna się rozpuściły i odstaw na 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie na powierzchni kefiru powinny pojawić się bąbelki, co oznacza, że drożdże zaczęły działać. Ubij jajko kurze, dopraw solą i wlej olej roślinny. Delikatnie ugniataj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zacznij wprowadzać mąkę pszenną przesianą przez sito. Przez przesiewanie mąka zostanie wypełniona tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej delikatne i miękkie, a także usunie niepotrzebne zanieczyszczenia, które mogą znajdować się w mące pszennej. Zagniataj ciasto przez około 10 minut. Powinien stać się elastyczny i lekko przykleić się do dłoni, ale nie za bardzo.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj miskę ciasta folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno się zmieścić i zwiększyć rozmiar.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto, posypane mąką, zmiażdżyć. Ciasto rozwałkować na kiełbasę i za pomocą szpatułki lub noża pokroić w krążki. Powstałe półfabrykaty odstawiamy na kolejne 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W kotle rozgrzej olej roślinny i ostrożnie umieść 5-7 półfabrykatów w oleju. Najpierw puste miejsca spadną na dno, ale potem puchną i wspinają się na górę. Smaż baursaki na głębokim tłuszczu na złoty kolor, obracając je podczas smażenia, aby równomiernie się ugotowały ze wszystkich stron.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usmażone baursaki połóż na naczyniu pokrytym papierowymi serwetkami, pozwoli to na ucieczkę nadmiaru oleju. Gotowe baursaki przełożyć do nowego, czystego naczynia i podawać z miodem, dżemem lub cukrem pudrem. Najlepszym napojem na taki deser będzie świeżo parzona czarna herbata.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy