skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Użyj mąki najwyższej jakości, jaja kurzego kategorii C1, kefir można wybrać dowolną zawartość tłuszczu.
Krok 2:
Wlej kefir do kadzi i lekko podgrzej na kuchence, kefir powinien być trochę ciepły, ale nie gorący. W przegrzanym kefirze drożdże umrą. Wlej ciepły kefir do miski do przygotowania ciasta, dodaj cukier granulowany, sodę i suche drożdże, wymieszaj, aby wszystkie ziarna się rozpuściły i odstaw na 15 minut.
Krok 3:
W tym czasie na powierzchni kefiru powinny pojawić się bąbelki, co oznacza, że drożdże zaczęły działać. Ubij jajko kurze, dopraw solą i wlej olej roślinny. Delikatnie ugniataj.
Krok 4:
Zacznij wprowadzać mąkę pszenną przesianą przez sito. Przez przesiewanie mąka zostanie wypełniona tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej delikatne i miękkie, a także usunie niepotrzebne zanieczyszczenia, które mogą znajdować się w mące pszennej. Zagniataj ciasto przez około 10 minut. Powinien stać się elastyczny i lekko przykleić się do dłoni, ale nie za bardzo.
Krok 5:
Przykryj miskę ciasta folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno się zmieścić i zwiększyć rozmiar.
Krok 6:
Ciasto, posypane mąką, zmiażdżyć. Ciasto rozwałkować na kiełbasę i za pomocą szpatułki lub noża pokroić w krążki. Powstałe półfabrykaty odstawiamy na kolejne 10 minut.
Krok 7:
W kotle rozgrzej olej roślinny i ostrożnie umieść 5-7 półfabrykatów w oleju. Najpierw puste miejsca spadną na dno, ale potem puchną i wspinają się na górę. Smaż baursaki na głębokim tłuszczu na złoty kolor, obracając je podczas smażenia, aby równomiernie się ugotowały ze wszystkich stron.
Krok 8:
Usmażone baursaki połóż na naczyniu pokrytym papierowymi serwetkami, pozwoli to na ucieczkę nadmiaru oleju. Gotowe baursaki przełożyć do nowego, czystego naczynia i podawać z miodem, dżemem lub cukrem pudrem. Najlepszym napojem na taki deser będzie świeżo parzona czarna herbata.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g