skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie ciasta. Kefir i jajka powinny mieć temperaturę pokojową, aby ciasto okazało się potrzebne. Wlej kefir do miski, wbij jajko, wlej olej roślinny, dodaj cukier, sól i sodę. Tak! i weź do tego głęboką i szeroką miskę.
Krok 2:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednorodna masa. Upewniamy się, że nie ma grudek. Jak mieszać ciasto? Możesz użyć łyżki stołowej, widelca, trzepaczki.
Krok 3:
Przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem i uczynić ją wspanialszą. Wlej większość mąki do miski i wymieszaj. Lepiej dodać mąkę w częściach i równomiernie wymieszać. Pamiętaj, że mąka może zająć więcej lub mniej niż ja. Zależy to od właściwości samej mąki.
Krok 4:
Dodaj resztę mąki, również w częściach. Wymieszaj ciasto łyżką (na tym etapie na to pozwala) i zbierz je w bryłę.
Krok 5:
Jaka powinna być konsystencja testu orzechowego? Ciasto okazuje się dość lepkie i musimy być przygotowani na to, że będziemy musieli pracować z lepkim ciastem przez cały czas. Pomożemy sobie z mąką, która pójdzie na ziemię. Zajęło mi to około 70-100 gramów, możesz potrzebować trochę więcej lub mniej, w zależności od rodzaju i jakości mąki. Rozłóż ciasto na stole posypanym mąką.
Krok 6:
Ciasto zwijamy w kulkę i lekko posypujemy mąką nie tylko samą kulkę, ale także miejsce pod nią. Przykryj folią spożywczą i pozostaw na 15 minut do odpoczynku.
Krok 7:
Następnie podziel ciasto na kilka równych części. I podzielone na 3 części.
Krok 8:
Z każdej części wycinamy małe kawałki - zrobiłem około 2 centymetry szerokości i średnio 35 gramów wagi. W sumie dostałem 25 kawałków. Obtocz je w mące.
Krok 9:
Rozciągamy owal rękami każdy kawałek-orzechy będą dobrze rosły, więc sprawiłem, że półfabrykaty były cieńsze (o grubości 0,2-0,3 centymetra). Jeśli chcesz bardziej bujne orzechy, zrób grubsze owale. Wszystkie owale powinny mieć mniej więcej ten sam rozmiar i kształt.
Krok 10:
Na środku każdego owalu wykonujemy małe (około 1 centymetra) nacięcie nożem. Tworzymy orzechy w ten sposób: bierzemy jedną krawędź przedmiotu obrabianego i przeciągamy ją przez nacięcie, jakby je obracając.
Krok 11:
Wlej olej roślinny do małej patelni lub okrągłej formy do pieczenia chleba o małej średnicy (aby zużycie oleju było mniejsze) - powinien osiągnąć połowę orzechów, gdy rosną. Użyłem patelni o średnicy dna 20 cm i wlałem 200 ml oleju na raz. Dobrze rozgrzej olej. Układamy puste miejsca. Smażyć z jednej strony. Smażyłem przez około 3-4 minuty na średnim palniku na średnim ogniu - mam zwykły piec gazowy.
Krok 12:
Odwróć orzechy i smaż do miękkości. Zajęło mi to jeszcze około 2-3 minut. Możesz je bardziej usmażyć lub rozjaśnić - jak chcesz. Wyjmij gotowe orzechy i usmaż następną partię. Dwa razy, gdy się zagotowałem, dodałem 50 ml oleju i również go podgrzałem. Upewnij się, że płyn nie dostanie się do oleju, aby nie zaczął strzelać.
Krok 13:
Posyp ciasto cukrem pudrem i podawaj z herbatą. Smacznego!
cały sekret udanych orzechów polega na tym, aby nie wbijać ciasta mąką, dlatego bierzemy mąkę na ziemię i nie wlewamy jej do ciasta. A oto kolejny punkt: zalecam sprawdzenie ogrzewania oleju drewnianym patyczkiem-zanurzamy go w oleju i sprawdzamy, czy wokół niego tworzą się małe bąbelki, oznacza to, że olej wystarczająco się rozgrzał. Cukier puder można zrobić samemu, mieląc cukier w młynku do kawy.
nie pytaj mnie, dlaczego to ciasto nazywa się orzeszki , mimo że nie wygląda do nich zupełnie. Kto pierwszy nadał jej to imię, nie jest znany, ale utknęło. Być może z powodu chrupkości. W inny sposób danie nazywa się chrustem, vergunami.
--------------------
Artykuły do pomocy:
jak gotować pyszne w piekarniku według przepisów innych osób
mąka pszenna. Sekrety i niuanse użytkowania
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g