smażone mózgi wieprzowe

lubisz przysmaki? Następnie delikatne i chrupiące... dla Ciebie! A ... - to mózgi smażone w chrupiącej panierce. To jest pyszne!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 61 % 11 g
węglowodany 11 % 2 g
125 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić smażone mózgi wieprzowe? Umyj mózgi pod bieżącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do rondla, dodaj sól, pieprz i liść laurowy, zagotuj, dodaj ocet i włóż mózgi. Gotuj przez 5 minut po ugotowaniu. Następnie wyłącz, przykryj i poczekaj 20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż ugotowane mózgi na desce lub serwetce, lekko ostudź i pokrój wzdłuż na płytki o grubości 1,5-2 cm, okazuje się na pół.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cięcie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystko na ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej. Zanurz mózgi w mące, a następnie w cieście - i na patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć na złoty kolor, zdjąć na serwetkę, aby stos tłuszczu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj!

smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal / 100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Mózg wołowy - 124   kcal/100g

Podobne przepisy