skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić smażone mózgi wieprzowe? Umyj mózgi pod bieżącą wodą.
Krok 2:
Wlej wodę do rondla, dodaj sól, pieprz i liść laurowy, zagotuj, dodaj ocet i włóż mózgi. Gotuj przez 5 minut po ugotowaniu. Następnie wyłącz, przykryj i poczekaj 20 minut.
Krok 3:
Połóż ugotowane mózgi na desce lub serwetce, lekko ostudź i pokrój wzdłuż na płytki o grubości 1,5-2 cm, okazuje się na pół.
Krok 4:
Cięcie.
Krok 5:
Wymieszaj wszystko na ciasto.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej. Zanurz mózgi w mące, a następnie w cieście - i na patelni.
Krok 7:
Smażyć na złoty kolor, zdjąć na serwetkę, aby stos tłuszczu.
Krok 8:
Podawaj!
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal / 100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Mózg wołowy - 124 kcal/100g