pączki na kefirze w 15 minut

pączki są szybko smażone w głębokim tłuszczu, przewiewne i miękkie! Ciasto na pączki ugniata się wystarczająco szybko. Na średnim ogniu są dobrze smażone na złoty kolor i nie przypalają się. Pączki kefirowe można podawać zarówno z cukrem pudrem, jak i ulubionym dżemem.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 46 % 31 g
węglowodany 46 % 31 g
420 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kefir do dużego talerza. Dodaj sodę i wymieszaj, na powierzchni powinny pojawić się bąbelki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop masło w łaźni wodnej i dodaj do kefiru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól i cukier, dobrze wymieszaj ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij surowe jajko i dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W częściach dodaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni, ale jednocześnie pozostaje miękkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto rozwałkować na warstwę o grubości 6-7 mm.za pomocą dużej szklanki wyciąć koła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź mniejszy kształt i wytnij środek, aby uzyskać kształt pączka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni lub patelni. Zanurz pączki w oleju i smaż z obu stron na złoty kolor. Środek można również usmażyć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż pączki na papierowej serwetce, aby wchłonąć pozostały olej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zdejmij pączki z serwetki i trochę ostudź. Dopiero potem można je posypać cukrem pudrem i podać. Smacznego!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy