skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne produkty.
Krok 2:
Wlej kefir do dużego talerza. Dodaj sodę i wymieszaj, na powierzchni powinny pojawić się bąbelki.
Krok 3:
Roztop masło w łaźni wodnej i dodaj do kefiru.
Krok 4:
Dodaj sól i cukier, dobrze wymieszaj ciasto.
Krok 5:
Rozbij surowe jajko i dokładnie wymieszaj.
Krok 6:
W częściach dodaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto.
Krok 7:
Ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni, ale jednocześnie pozostaje miękkie.
Krok 8:
Ciasto rozwałkować na warstwę o grubości 6-7 mm.za pomocą dużej szklanki wyciąć koła.
Krok 9:
Weź mniejszy kształt i wytnij środek, aby uzyskać kształt pączka.
Krok 10:
Rozgrzej olej roślinny na patelni lub patelni. Zanurz pączki w oleju i smaż z obu stron na złoty kolor. Środek można również usmażyć.
Krok 11:
Rozłóż pączki na papierowej serwetce, aby wchłonąć pozostały olej.
Krok 12:
Zdejmij pączki z serwetki i trochę ostudź. Dopiero potem można je posypać cukrem pudrem i podać. Smacznego!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g