skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie ciasta:
1. Wlej sól do wody, rozpuść.
2. Przesiej mąkę na powierzchnię roboczą. Na środku zjeżdżalni zrób wgłębienie, wlej części wody, zagniatając ciasto.
3. Ugniataj ciasto przez 15 minut, aż będzie posłuszne i nieprzylepne. Uformuj z niego kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
w tym czasie możesz zrobić nadzienie:
4. Posiekaj kapustę, zmiel ją solą. Obierz i drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce.
5. Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.
6. Dodaj kapustę, wlej wodę, a następnie gotuj wszystko na średnim ogniu przez 10 minut. W tym procesie dodaj sól, czarny pieprz do smaku.
7. Umieść warzywa na patelni, wyłącz, wymieszaj. Poczekaj, aż nadzienie całkowicie ostygnie.
przechodzimy do głównego etapu gotowania. Więc...
8. Ciasto rozwałkować na cienką warstwę (dosłownie 3 mm grubości), a następnie złożyć na cztery i ponownie rozwałkować.
9. Rozwałkuj ciasto, pokrój na 10 kawałków tego samego rozmiaru, zwiń je w kulki.
10. Zwiń każdą kulkę w małą cienką warstwę o grubości kilku mm.
11. Umieść nadzienie na środku każdej warstwy, a następnie złóż na pół i mocno ściśnij krawędzie, nadając plackowi klasyczny kształt chebureka.
12. Rozgrzej olej roślinny na patelni z grubym dnem. Smaż w nim czebureki na piękny i apetyczny złoty kolor.
13. Połóż gotowe czebureki na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.
zjedz je lepiej na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g

