Czebureki z kapustą

opcja pysznych i chrupiących cheburek dla tych, którzy nie jedzą mięsa! Pyszne czebureki z warzywami i bez mięsa są odpowiednie dla wegetarian, tych, którzy poszczą, i tych, którzy chcą po prostu urozmaicić swoje menu. Obfite i chrupiące, bardzo apetyczne, z soczystym nadzieniem. Polizasz palce!!!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 44 % 17 g
węglowodany 49 % 19 g
246 kcal
IG: 16 / 0 / 84

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

gotowanie ciasta:

1. Wlej sól do wody, rozpuść.
2. Przesiej mąkę na powierzchnię roboczą. Na środku zjeżdżalni zrób wgłębienie, wlej części wody, zagniatając ciasto.
3. Ugniataj ciasto przez 15 minut, aż będzie posłuszne i nieprzylepne. Uformuj z niego kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.

w tym czasie możesz zrobić nadzienie:

4. Posiekaj kapustę, zmiel ją solą. Obierz i drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce.
5. Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.
6. Dodaj kapustę, wlej wodę, a następnie gotuj wszystko na średnim ogniu przez 10 minut. W tym procesie dodaj sól, czarny pieprz do smaku.
7. Umieść warzywa na patelni, wyłącz, wymieszaj. Poczekaj, aż nadzienie całkowicie ostygnie.

przechodzimy do głównego etapu gotowania. Więc...

8. Ciasto rozwałkować na cienką warstwę (dosłownie 3 mm grubości), a następnie złożyć na cztery i ponownie rozwałkować.
9. Rozwałkuj ciasto, pokrój na 10 kawałków tego samego rozmiaru, zwiń je w kulki.
10. Zwiń każdą kulkę w małą cienką warstwę o grubości kilku mm.
11. Umieść nadzienie na środku każdej warstwy, a następnie złóż na pół i mocno ściśnij krawędzie, nadając plackowi klasyczny kształt chebureka.
12. Rozgrzej olej roślinny na patelni z grubym dnem. Smaż w nim czebureki na piękny i apetyczny złoty kolor.
13. Połóż gotowe czebureki na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.

zjedz je lepiej na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy