Sałatka blond z szynką

smaczne, szybkie, Oryginalne i nowe, choć ze zwykłych produktów. Specjalne cięcie ziemniaków i ich kolor po głębokim smażeniu, imitujące blond loki, nadały tej sałatce nazwę - "Blondynka". Sałatka soczysta, smaczna, oryginalna, bardzo przyjemna. Sos czosnkowy nadaje potrawie wyjątkowy aromat i smak, doskonale komponując się z jego składnikami. Jest szansa, że po wypróbowaniu tej sałatki umieścisz ją na swojej liście ulubionych potraw!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 48 % 14 g
węglowodany 31 % 9 g
184 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę blond z szynką? Produkty do gotowania. Obierz ziemniaki, czosnek, umyj. Wziąłem średniej wielkości pomidory, zalałem je wrzącą wodą, a następnie bez trudu zdjąłem z nich skórkę (możesz wziąć wiśnie).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ziemniaki na tarce do koreańskiej marchwi (możesz pokroić je w cienkie, długie kostki, ale na koreańskiej tarce nadal-piękniejsze, bardziej spektakularne). Przed smażeniem ziemniaków w głębokim tłuszczu napełnij je zimną wodą, spłucz z nadmiaru skrobi, osusz na papierowych serwetkach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W woku lub kotle smażyć w głębokim tłuszczu partiami (mam 4) ziemniaki na złoty kolor. Takie ziemniaki dość szybko się brązowieją, więc istnieje ryzyko ich prześwietlenia. Obserwuj jego smażenie, mieszaj na czas szpatułką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zrób sos: w równych proporcjach wymieszaj majonez i śmietanę, wyciśnij czosnek, dodaj czarny pieprz do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż smażone w głębokim tłuszczu ziemniaki na papierowych serwetkach. Chusteczki wchłoną nadmiar tłuszczu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie pokrój szynkę w kostkę, zetrzyj twardy ser na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli masz wiśnie, wystarczy pokroić je na połówki. Jeśli zwykłe pomidory, pokrój je w plasterki. Sałatkę układamy warstwami na naczyniu, pokrywając każdą warstwę sosem. Ułóż pomidory na talerzu do serwowania. To będzie pierwsza warstwa sałatki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj sosem pomidory.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie: warstwa szynki-SOS-warstwa sera-SOS.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż frytki na sałatce i nadaj ostateczny szlif :udekoruj "fryzurę" naszej Blondynki kwiatem ogórka-pomidora i piór zielonej cebuli. Aby sałatka "blond z szynką" dobrze się namoczyła, odstaw do lodówki na 30-40 minut. A teraz próbujemy. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy