skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę blond z szynką? Produkty do gotowania. Obierz ziemniaki, czosnek, umyj. Wziąłem średniej wielkości pomidory, zalałem je wrzącą wodą, a następnie bez trudu zdjąłem z nich skórkę (możesz wziąć wiśnie).
Krok 2:
Zetrzyj ziemniaki na tarce do koreańskiej marchwi (możesz pokroić je w cienkie, długie kostki, ale na koreańskiej tarce nadal-piękniejsze, bardziej spektakularne). Przed smażeniem ziemniaków w głębokim tłuszczu napełnij je zimną wodą, spłucz z nadmiaru skrobi, osusz na papierowych serwetkach.
Krok 3:
W woku lub kotle smażyć w głębokim tłuszczu partiami (mam 4) ziemniaki na złoty kolor. Takie ziemniaki dość szybko się brązowieją, więc istnieje ryzyko ich prześwietlenia. Obserwuj jego smażenie, mieszaj na czas szpatułką.
Krok 4:
Zrób sos: w równych proporcjach wymieszaj majonez i śmietanę, wyciśnij czosnek, dodaj czarny pieprz do smaku.
Krok 5:
Ułóż smażone w głębokim tłuszczu ziemniaki na papierowych serwetkach. Chusteczki wchłoną nadmiar tłuszczu.
Krok 6:
W międzyczasie pokrój szynkę w kostkę, zetrzyj twardy ser na grubej tarce.
Krok 7:
Jeśli masz wiśnie, wystarczy pokroić je na połówki. Jeśli zwykłe pomidory, pokrój je w plasterki. Sałatkę układamy warstwami na naczyniu, pokrywając każdą warstwę sosem. Ułóż pomidory na talerzu do serwowania. To będzie pierwsza warstwa sałatki.
Krok 8:
Posmaruj sosem pomidory.
Krok 9:
Następnie: warstwa szynki-SOS-warstwa sera-SOS.
Krok 10:
Ułóż frytki na sałatce i nadaj ostateczny szlif :udekoruj "fryzurę" naszej Blondynki kwiatem ogórka-pomidora i piór zielonej cebuli. Aby sałatka "blond z szynką" dobrze się namoczyła, odstaw do lodówki na 30-40 minut. A teraz próbujemy. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g