skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ponieważ tempura jest metodą gotowania, nazwa " EBI "odzwierciedla produkt, który zostanie ugotowany w cieście, w tym przypadku przedrostek" EBI " oznacza krewetki. Krewetki trzeba kupić duże, mój wybór padł na czerwone argentyńskie. Możesz również użyć krewetek królewskich lub tygrysich.
Krok 2:
Wstępnie rozmrożone krewetki obrać: usunąć głowę, zdjąć skorupę wraz z nogami, pozostawiając tylko czubek ogona, za pomocą ostrych nożyczek lub noża wykonać nacięcie wzdłuż całego grzbietu i ostrożnie usunąć przewód pokarmowy.
Krok 3:
Oczyszczone krewetki osuszyć ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar wilgoci, lekko posolić i obtoczyć w mące ze wszystkich stron z wyjątkiem ogona. Jeśli nie usuniesz nadmiaru wilgoci, ciasto odpadnie.
Krok 4:
W małym pojemniku wbij jajko kurze, wlej mleko i lekko wstrząśnij widelcem.
Krok 5:
Przygotowane krewetki, trzymając za ogon, zanurz najpierw w cieście, a następnie w płatkach tempury, mocno dociskając krewetki do płatków, aby były całkowicie pokryte panierką. Odstaw krewetki na 3 minuty.
Krok 6:
W tym czasie wlej olej roślinny do kadzi i podgrzej do ognia. Olej musi być bardzo dobrze rozgrzany, aby ciasto dobrze się związało. Gdy olej się rozgrzeje, zanurz w nim pierwszą porcję krewetek tempura. Smaż je z obu stron, aż będą złote. Podsmaż również pozostałe krewetki w cieście. Następnie połóż je na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj "EBI tempura" na gorąco z sosem Tom Yam.
dzięki tej panierce krewetki w środku pozostają delikatne i soczyste. Korzystając z tej metody, możesz przygotować "Shake tempura" - łosoś w cieście," Tori tempura " - kurczak w cieście," Yasai tempura " - warzywa w cieście i tak dalej. Aby tempura była bardziej aromatyczna, produkty można smażyć na mieszance oleju, na przykład sezamu i warzyw.
nawiasem mówiąc, nazwa "tempura" w Japonii pochodzi z języka portugalskiego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Płatki pszenne - 336 kcal/100g