krewetki EBI tempura

najdelikatniejsza japońska przekąska w chrupiącej panierce! Tempura nie jest konkretnym japońskim daniem, ale sposobem przygotowania produktów: warzyw, owoców morza, ryb, owoców. Istotą gotowania jest to, że produkt jest zanurzony w cieście, a następnie w specjalnych płatkach panierowanych i smażony w głębokim tłuszczu.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 86 % 63 g
węglowodany 5 % 4 g
593 kcal
IG: 0 / 75 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ponieważ tempura jest metodą gotowania, nazwa " EBI "odzwierciedla produkt, który zostanie ugotowany w cieście, w tym przypadku przedrostek" EBI " oznacza krewetki. Krewetki trzeba kupić duże, mój wybór padł na czerwone argentyńskie. Możesz również użyć krewetek królewskich lub tygrysich.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wstępnie rozmrożone krewetki obrać: usunąć głowę, zdjąć skorupę wraz z nogami, pozostawiając tylko czubek ogona, za pomocą ostrych nożyczek lub noża wykonać nacięcie wzdłuż całego grzbietu i ostrożnie usunąć przewód pokarmowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oczyszczone krewetki osuszyć ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar wilgoci, lekko posolić i obtoczyć w mące ze wszystkich stron z wyjątkiem ogona. Jeśli nie usuniesz nadmiaru wilgoci, ciasto odpadnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W małym pojemniku wbij jajko kurze, wlej mleko i lekko wstrząśnij widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotowane krewetki, trzymając za ogon, zanurz najpierw w cieście, a następnie w płatkach tempury, mocno dociskając krewetki do płatków, aby były całkowicie pokryte panierką. Odstaw krewetki na 3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie wlej olej roślinny do kadzi i podgrzej do ognia. Olej musi być bardzo dobrze rozgrzany, aby ciasto dobrze się związało. Gdy olej się rozgrzeje, zanurz w nim pierwszą porcję krewetek tempura. Smaż je z obu stron, aż będą złote. Podsmaż również pozostałe krewetki w cieście. Następnie połóż je na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj "EBI tempura" na gorąco z sosem Tom Yam.

dzięki tej panierce krewetki w środku pozostają delikatne i soczyste. Korzystając z tej metody, możesz przygotować "Shake tempura" - łosoś w cieście," Tori tempura " - kurczak w cieście," Yasai tempura " - warzywa w cieście i tak dalej. Aby tempura była bardziej aromatyczna, produkty można smażyć na mieszance oleju, na przykład sezamu i warzyw.
nawiasem mówiąc, nazwa "tempura" w Japonii pochodzi z języka portugalskiego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Płatki pszenne - 336   kcal/100g

Podobne przepisy