skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbij jajka do miski na ciasto, dodaj mleko, roztopione masło, cukier, szczyptę soli i wymieszaj.
2. Przesiej mąkę partiami do masy jajecznej i zagnieść lepkie ciasto. Przykryj ciasto i odstaw na 20-30 minut.
3. W tym czasie w dużej misce lub rondlu połącz wszystkie tłuszcze do głębokiego smażenia. Możesz gotować baursaki na dowolnym głębokim tłuszczu.
4. Obficie odkurz stół mąką i połóż na nim ciasto. Lekko ugniataj i podziel na kawałki wielkości jabłka. Rozwałkuj każdy kawałek w kiełbasę, lekko ją spłaszcz i pokrój w małe kwadraty, lekko naciskając każdy palcem. Przygotuj więc pół lub ćwiartkę ciasta.
5. Włóż porcję półfabrykatów do gorącego oleju i gotuj. Najpierw, aby nie zmiażdżyć baursaki, potrząsa się i porusza miską z masłem. Potem, kiedy pojawiły się pączki, ciągle im przeszkadzają. Gotuj baursaki na złoty kolor. Następnie wyjmij je durszlakiem lub łyżką cedzakową i przenieś do miski.
6. Więc przygotuj wszystkie baursaki.
7. Zagotuj syrop z cukru i wody, polej nim baursaki i ciągle mieszaj, aż syrop stwardnieje na wszystkich pączkach.
8. Przenieś baursaki w lukier na wysoki talerz.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g
- Gruby brzuch - 897 kcal/100g