Baursaki baszkirskie domowe

baursaki baszkirskie są wyjątkowe! Słodkie, maślane, trzeba gotować! Takie baursaki są przygotowywane na wszystkie święta, a przepis i technologia są przekazywane starszym młodym. Tak jest, tak się żyje.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 68 % 55 g
węglowodany 27 % 22 g
588 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Rozbij jajka do miski na ciasto, dodaj mleko, roztopione masło, cukier, szczyptę soli i wymieszaj.
2. Przesiej mąkę partiami do masy jajecznej i zagnieść lepkie ciasto. Przykryj ciasto i odstaw na 20-30 minut.
3. W tym czasie w dużej misce lub rondlu połącz wszystkie tłuszcze do głębokiego smażenia. Możesz gotować baursaki na dowolnym głębokim tłuszczu.
4. Obficie odkurz stół mąką i połóż na nim ciasto. Lekko ugniataj i podziel na kawałki wielkości jabłka. Rozwałkuj każdy kawałek w kiełbasę, lekko ją spłaszcz i pokrój w małe kwadraty, lekko naciskając każdy palcem. Przygotuj więc pół lub ćwiartkę ciasta.
5. Włóż porcję półfabrykatów do gorącego oleju i gotuj. Najpierw, aby nie zmiażdżyć baursaki, potrząsa się i porusza miską z masłem. Potem, kiedy pojawiły się pączki, ciągle im przeszkadzają. Gotuj baursaki na złoty kolor. Następnie wyjmij je durszlakiem lub łyżką cedzakową i przenieś do miski.
6. Więc przygotuj wszystkie baursaki.
7. Zagotuj syrop z cukru i wody, polej nim baursaki i ciągle mieszaj, aż syrop stwardnieje na wszystkich pączkach.
8. Przenieś baursaki w lukier na wysoki talerz.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Gruby brzuch - 897   kcal/100g

Podobne przepisy