pączki z powidłami

przepyszne pączki ze słodkim nadzieniem. Ugotuj i posmakuj! Nasza rodzina uwielbia pączki i często je gotuję. Dlatego, aby jakoś urozmaicić danie, wypróbowałem wiele przepisów. Ten jest jednym z ulubionych. Słodkie nadzienie w pączku jest pyszne!
AzizaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 39 % 26 g
węglowodany 54 % 36 g
394 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

Chude drożdże to najszybsze ciasto na ciasta lub pączki. Przygotujemy go w sposób bezpieczny. Zrobimy to w ten sposób:

1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Powinien wynosić 38-40 stopni Celsjusza.

2. Dodaj sól, cukier, dobrze wymieszaj.

3. Przesiej mąkę.

4. Dwie trzecie mąki wlać do miski, wlać rozpuszczone drożdże, zagnieść ciasto.

5. Dodaj olej roślinny.

6. Stopniowo dodając mąkę, zagniataj ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk. Być może mąka będzie potrzebować trochę więcej lub odwrotnie - mniej. W rezultacie ciasto powinno być elastyczne i miękkie, lekko wilgotne. Jeśli nagle okaże się zbyt stromy, Dodaj do niego trochę wody i oleju i ponownie ugniataj.

7. Ciasto przykryć szmatką i pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu. Ciasto powinno być dwa razy większe.

8. Zagniataj ciasto przez kilka minut, po czym możesz rozpocząć gotowanie pączków.

procedura byłaby następująca:

1. Rozwałkuj ciasto w opaskę uciskową, podziel na kawałki wielkości małego jabłka.

2. Z kawałków formujemy kulki i pozostawiamy je na 5 minut.

3. Następnie rozwałkuj każdą piłkę do ciasta, włóż dżem i ściśnij krawędzie. Kształt pączka można nadać dowolnemu - według własnego gustu. Uwielbiam robić je okrągłe i płaskie.

4. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym, rozłóż pączki, aby pasowały. W czasie będzie to 15-20 minut.

5. Następnie smażymy pączki w głębokim tłuszczu z obu stron na ładny złoty kolor.

6. Gotowe pączki układamy na ręczniku papierowym, aby szkło miało nadmiar oleju.

następnie posyp pączki cukrem pudrem i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy