skład / składniki
metoda gotowania
1. Do ciasta podgrzej mleko do przyjemnej temperatury dłoni. Rozcieńczyć drożdże w mleku.
2. Przesiej mąkę na stół i zrób dziurę ze zjeżdżalni. Rozbij jajka do dziury. Dodaj cukier. Posyp solą szczyty krateru z mąki. Dodaj mleko z drożdżami do studzienki. Zagnieść ciasto. Podziel na 8 części, uformuj kulki. Ułóż kulki na blasze do pieczenia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do 2 razy.
3. W przypadku kremu zagotuj mleko. Zeskrob wanilię i dodaj nasiona do mleka. Dodaj cukier do mleka. Doprowadzić do wrzenia. Ubij żółtka mąką i cienkim strumieniem, ciągle i szybko mieszając, dodaj mleko. Ubij, aż będzie gładka, włóż mieszaninę z powrotem do ognia i gotuj, aż będzie gęsta, aby krem dmuchał, a nie gotował się. Gotowy krem położyć na zimnej blasze do pieczenia i przykryć folią spożywczą w kontakcie z powierzchnią. Pozwól całkowicie ostygnąć.
4. Rozgrzej olej do 180 stopni (nie gotuje się, ale robi się bardzo rzadki) i usmaż pączki na oleju.
5. Zanurz gotowe pączki w cukrze i pokrój na pół. Posmaruj połowę dżemem i przykryj obfitą warstwą kremu. Przykryj drugą połówką pączka.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Strąk wanilii - 287 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g