berlińskie pączki

pączki w cukrowej skórce z malinami i kremem to bajka. Dusza śpiewa i tańczy, kiedy jem Berliński pączek! Jest tak pyszny, zwłaszcza jeśli robisz go w domu!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 38 % 23 g
węglowodany 54 % 33 g
358 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Do ciasta podgrzej mleko do przyjemnej temperatury dłoni. Rozcieńczyć drożdże w mleku.
2. Przesiej mąkę na stół i zrób dziurę ze zjeżdżalni. Rozbij jajka do dziury. Dodaj cukier. Posyp solą szczyty krateru z mąki. Dodaj mleko z drożdżami do studzienki. Zagnieść ciasto. Podziel na 8 części, uformuj kulki. Ułóż kulki na blasze do pieczenia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do 2 razy.
3. W przypadku kremu zagotuj mleko. Zeskrob wanilię i dodaj nasiona do mleka. Dodaj cukier do mleka. Doprowadzić do wrzenia. Ubij żółtka mąką i cienkim strumieniem, ciągle i szybko mieszając, dodaj mleko. Ubij, aż będzie gładka, włóż mieszaninę z powrotem do ognia i gotuj, aż będzie gęsta, aby krem dmuchał, a nie gotował się. Gotowy krem położyć na zimnej blasze do pieczenia i przykryć folią spożywczą w kontakcie z powierzchnią. Pozwól całkowicie ostygnąć.
4. Rozgrzej olej do 180 stopni (nie gotuje się, ale robi się bardzo rzadki) i usmaż pączki na oleju.
5. Zanurz gotowe pączki w cukrze i pokrój na pół. Posmaruj połowę dżemem i przykryj obfitą warstwą kremu. Przykryj drugą połówką pączka.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Strąk wanilii - 287   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy