chebureki na piwie
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty.
Krok 2:
Wlej piwo do miski i posyp szczyptą soli.
Krok 3:
W małych porcjach dodaj przesianą mąkę.
Krok 4:
Zagnieść gęste ciasto.
Krok 5:
Obierz cebulę i czosnek. Drobno posiekaj cebulę nożem. Zetrzyj czosnek na drobnej tarce.
Krok 6:
Do mięsa mielonego wlej sól i czarny pieprz do smaku, wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj cebulę z czosnkiem i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 8:
Podziel ciasto na 10-11 kawałków.
Krok 9:
Rozwałkuj każdy kawałek w cienką tortillę. Połóż 1-2 łyżeczki na jednej części.mięso mielone.
Krok 10:
Przykryj nadzienie ciasto i ściśnij krawędź widelcem.
Krok 11:
Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy i smaż czebureki na złoty kolor z każdej strony.
Krok 12:
Połóż czebureki na serwetce, aby wchłonąć olej.
Krok 13:
Podawaj chebureki do stołu na ciepło. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g