skład / składniki
metoda gotowania
w jednym jajku oddziel białko od żółtka i odłóż na bok, dodaj kolejne 4 jajka, sól, cukier, wódkę do żółtka i wymieszaj. Przesiej mąkę do głębokiego naczynia, zrób małe zagłębienie w środku i wlej tam mieszaninę jajek. Delikatnie wymieszaj, a następnie ugniataj rękami. Ugniataj przez długi czas, aż ciasto stanie się jednorodne, jeśli ciasto nie skleja się w żaden sposób, dodaj trochę wody. Przykryj serwetką i pozostaw na pół godziny.
wlej olej do kotła lub innego naczynia, w którym usmażymy chrust. Doprowadzić do wrzenia.
w tym czasie rozwałkuj ciasto podzielone na 2 części na cienką warstwę (nie więcej niż 1-2 mm, aby róże były delikatniejsze), Wytnij koła o różnych średnicach (możesz użyć szklanek o różnych rozmiarach). Na każdym okręgu wykonaj cięcia od krawędzi wzdłuż obwodu.
teraz zbieramy róże: nakładamy kroplę białka na środek koła o większej średnicy (zostawiliśmy go najpierw, używamy go jako kleju), nakładamy drugie koło, już o mniejszej średnicy, nakładamy również kroplę białka na środek i nakładamy trzecie kółko i ściskamy w środku, dla wytrzymałości.
wykonane półfabrykaty należy usmażyć na rozgrzanym oleju.Aby Róża okazała się przewiewna i bujna, zanurzając ją w oleju, należy delikatnie podważyć ją za środek tylną stroną łyżki i przekręcić przez kilka sekund, nie naciskając mocno Kozaka na dno. Z powodu tych działań Róża puchnie i stanie się obszerna. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotową rozetę układamy na serwetce, aby nadmiar oleju był szklany i posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z wanilią jeszcze na gorąco. Rozłóż na najpiękniejszym talerzu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal / 100g