Chrust Róży

chrupiący chrust w oryginalnym wykonaniu! Wygodniej jest gotować razem, jeden rzeźbi róże, a drugi smaży. A ciasto nie ma czasu na wyschnięcie i więcej zabawy!
Płatek śnieguAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 65 % 50 g
węglowodany 27 % 21 g
557 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

w jednym jajku oddziel białko od żółtka i odłóż na bok, dodaj kolejne 4 jajka, sól, cukier, wódkę do żółtka i wymieszaj. Przesiej mąkę do głębokiego naczynia, zrób małe zagłębienie w środku i wlej tam mieszaninę jajek. Delikatnie wymieszaj, a następnie ugniataj rękami. Ugniataj przez długi czas, aż ciasto stanie się jednorodne, jeśli ciasto nie skleja się w żaden sposób, dodaj trochę wody. Przykryj serwetką i pozostaw na pół godziny.

wlej olej do kotła lub innego naczynia, w którym usmażymy chrust. Doprowadzić do wrzenia.

w tym czasie rozwałkuj ciasto podzielone na 2 części na cienką warstwę (nie więcej niż 1-2 mm, aby róże były delikatniejsze), Wytnij koła o różnych średnicach (możesz użyć szklanek o różnych rozmiarach). Na każdym okręgu wykonaj cięcia od krawędzi wzdłuż obwodu.

teraz zbieramy róże: nakładamy kroplę białka na środek koła o większej średnicy (zostawiliśmy go najpierw, używamy go jako kleju), nakładamy drugie koło, już o mniejszej średnicy, nakładamy również kroplę białka na środek i nakładamy trzecie kółko i ściskamy w środku, dla wytrzymałości.

wykonane półfabrykaty należy usmażyć na rozgrzanym oleju.Aby Róża okazała się przewiewna i bujna, zanurzając ją w oleju, należy delikatnie podważyć ją za środek tylną stroną łyżki i przekręcić przez kilka sekund, nie naciskając mocno Kozaka na dno. Z powodu tych działań Róża puchnie i stanie się obszerna. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotową rozetę układamy na serwetce, aby nadmiar oleju był szklany i posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z wanilią jeszcze na gorąco. Rozłóż na najpiękniejszym talerzu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal / 100g

Podobne przepisy