skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Przygotowanie ciasta. Wlej wodę mineralną do mąki, a następnie koniak, dodaj cukier i sól. Wszystko mieszamy.
Krok 3:
Odkurz stół mąką. Dobrze zagnieść ciasto, powinno być elastyczne i strome. Mąka może potrzebować mniej lub więcej. Dlatego nie wysypuj wszystkiego od razu, a następnie dodaj w razie potrzeby.
Krok 4:
Przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw na 15 minut.
Krok 5:
Dla wygody rozwałkowania ciasto dzielimy na 4 części.
Krok 6:
Odkurz stół mąką. Rozwałkuj 1 część ciasta tak cienko, jak to możliwe.
Krok 7:
Posyp warstwę ciasta mąką i rozprowadź na całej powierzchni. Jest to konieczne, aby warstwy nie sklejały się podczas zwijania.
Krok 8:
Teraz musisz zwinąć zwiniętą warstwę w niezbyt gęstą rolkę o szerokości 3-4 cm.
Krok 9:
Następnie za pomocą kręconego lub zwykłego noża pokrój rolkę po przekątnej na kawałki o szerokości 2 cm.
Krok 10:
Powstałe kawałki należy wyprostować w kształcie kwiatu, aby uzyskać otwór w środku. Rozwałkuj również i uformuj pozostałe ciasto.
Krok 11:
Wlej olej roślinny na patelnię lub patelnię i podgrzej. Rozłóż kwiaty i smaż z obu stron na złoty kolor.
Krok 12:
Rozłóż gotowy chrust krymski na serwetkach lub ręczniku, aby usunąć nadmiar oleju. Pozostaw do ostygnięcia.
Krok 13:
Gotuj syrop. Wymieszaj wodę z cukrem i umieść na średnim ogniu, ciągle mieszając, poczekaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 14:
Gotuj przez 5 minut, wyłącz kuchenkę i dodaj miód, a także mieszając, poczekaj, aż całkowicie się rozpuści.
Krok 15:
Zanurz schłodzony chrust w syropie, rozłóż na naczyniu.
Krok 16:
Posyp posiekanymi orzechami włoskimi, kto lubi, możesz posypać cukrem pudrem.
Krok 17:
Chrust Krymski lub bakława "plażowa" jest gotowa. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g