krymska bakława plażowa MIODOWA-chrust

Kto jeszcze nie próbował pysznego chrupiącego chrustu? Ruszaj! Kto miał okazję pojechać na wakacje na Krym, zna taką fabułę-wzdłuż całej plaży chodzą ludzie z tacami, na których krymski chrust leży apetyczną zjeżdżalnią lub jak to się nazywa "plażowa Baklava". I każdy urlopowicz chce spróbować chrupiącego, przewiewnego, miodowego smaku, posypanego orzechami chrustu. Proponuję przygotować chrust krymski według prostego przepisu.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 40 % 26 g
węglowodany 54 % 35 g
397 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie ciasta. Wlej wodę mineralną do mąki, a następnie koniak, dodaj cukier i sól. Wszystko mieszamy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odkurz stół mąką. Dobrze zagnieść ciasto, powinno być elastyczne i strome. Mąka może potrzebować mniej lub więcej. Dlatego nie wysypuj wszystkiego od razu, a następnie dodaj w razie potrzeby.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw na 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dla wygody rozwałkowania ciasto dzielimy na 4 części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odkurz stół mąką. Rozwałkuj 1 część ciasta tak cienko, jak to możliwe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp warstwę ciasta mąką i rozprowadź na całej powierzchni. Jest to konieczne, aby warstwy nie sklejały się podczas zwijania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz musisz zwinąć zwiniętą warstwę w niezbyt gęstą rolkę o szerokości 3-4 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie za pomocą kręconego lub zwykłego noża pokrój rolkę po przekątnej na kawałki o szerokości 2 cm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Powstałe kawałki należy wyprostować w kształcie kwiatu, aby uzyskać otwór w środku. Rozwałkuj również i uformuj pozostałe ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej olej roślinny na patelnię lub patelnię i podgrzej. Rozłóż kwiaty i smaż z obu stron na złoty kolor.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż gotowy chrust krymski na serwetkach lub ręczniku, aby usunąć nadmiar oleju. Pozostaw do ostygnięcia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotuj syrop. Wymieszaj wodę z cukrem i umieść na średnim ogniu, ciągle mieszając, poczekaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotuj przez 5 minut, wyłącz kuchenkę i dodaj miód, a także mieszając, poczekaj, aż całkowicie się rozpuści.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zanurz schłodzony chrust w syropie, rozłóż na naczyniu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp posiekanymi orzechami włoskimi, kto lubi, możesz posypać cukrem pudrem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Chrust Krymski lub bakława "plażowa" jest gotowa. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy