placki z ciasta majonezowego z grzybami, kapustą i cebulą

Przygotuj puszyste i chrupiące rumiane placki! Zachwyć siebie i swoich bliskich! Uwielbiam takie ciasto, ponieważ jest proste i szybkie w przygotowaniu. Dzięki majonezowi ciasta są szczególnie miękkie i przewiewne, z powodu wódki są chrupiące i rumiane, a ciasto należy dopasować tylko raz. I nie trzeba gotować ciasta, co jest dla mnie również plusem. Spróbuj!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 27 % 12 g
węglowodany 62 % 28 g
248 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

1. W głębokiej i szerokiej misce wlej serwatkę-ciepłą, ale nie gorącą(temperatura nie przekracza 40 stopni).
2. W serwatce włóż pokruszone drożdże, cukier, sól, majonez.
3. Wlej wódkę do miski, wszystko wymieszaj.
4. Przesiej mąkę, stopniowo dodawaj ją do miski, mieszając z resztą składników ciasta.
5. Dodaj olej roślinny, Kontynuuj wyrabianie ciasta. W rezultacie powinien być bardzo miękki, bardzo elastyczny i przestać przyklejać się do rąk i miski.
6. Z ciasta uformuj kulkę, połóż ją na dnie miski, przykryj czystym ręcznikiem, umieść w ciepłym miejscu podejść.

dopóki ciasto pasuje, możesz zrobić nadzienie:

7. Posiekaj kapustę.
8. Pokrój grzyby w drobną kostkę.
9. Drobno posiekaj cebulę.
10. Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż do niego cebulę, smaż przez kilka minut.
11. Połóż kapustę na cebuli, wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką, gotuj kapustę do połowy ugotowanej, od czasu do czasu mieszając.
12. Dodaj grzyby na patelnię, wszystko wymieszaj, dodaj sól, pieprz. Ponownie wymieszaj, ponownie przykryj patelnię pokrywką i doprowadź nadzienie do miękkości.

podczas przygotowywania nadzienia ciasto pasowało. Teraz przejdźmy bezpośrednio do pasztecików:

13. Wlej olej roślinny (3 łyżki stołowe) na deskę do krojenia.
14. Z ciasta uszczypnij trzecią część. Teraz z tego kawałka uszczypnij małe części, zanurz je po obu stronach w oleju roślinnym. Rozgnieć każdy taki mały kawałek w tortilli.
15. Połóż nadzienie na tortillach, ściśnij krawędzie, tworząc placki. Ułóż uformowane placki na płaskiej powierzchni pokrytej papierem do pieczenia.
16. Zrób to samo z pozostałym ciastem.
17. Na patelni rozpuść tłuszcz (lub podgrzej olej roślinny), włóż do niego placki, smaż z obu stron na złoty i złoty kolor.
18. Połóż gotowe ciasta na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar oleju.

placki gotowe-czas je skosztować :)

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g

Podobne przepisy