pączki bez jajek

przewiewne, miękkie i słodkie pączki smażone w oleju! Pączki bez jajek można zrobić z ciasta drożdżowego. Ugniata się w ciepłej wodzie i suchych drożdżach. Ciasto jest miękkie i delikatne, wygodnie jest zrobić z niego kulki. Możesz gotować pączki z różnymi nadzieniami lub bez. Do nadzienia wskazane jest użycie gęstego dżemu,kremu lub gotowanego skondensowanego mleka. Pączki smaży się w dużej ilości oleju roślinnego na złoty kolor. A do stołu można podawać z gorącą herbatą, mlekiem lub napojem jabłkowym.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 35 % 23 g
węglowodany 56 % 37 g
372 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1.Przygotuj wszystkie produkty. Odmierz mąkę pszenną i wlej do sita, przesiej. Podgrzej wodę w czajniku lub w osobnym pojemniku. Wlej wodę do miski, wlej suche drożdże i szczyptę granulowanego cukru. Pozostaw ciasto na 10 minut.
2.Następnie dodaj sól kuchenną, cukier i olej roślinny do ciasta. Wymieszaj płyn, aby rozpuścić kryształy cukru.
3.Posyp mąkę małymi częściami. Mieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Przykryj naczynia serwetką, umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
4.Wlej trochę mąki na powierzchnię roboczą i ułóż ciasto. Musisz zagnieść ciasto rękami, aby się nie przykleiło. Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 1 cm Wytnij koła szklanką o średnicy około 5 cm ugniataj kółko ciasta rękami i umieść na środku 0,5 łyżeczki.dżem lub inne nadzienie. Dobrze ściśnij krawędzie. Ciasto bardzo dobrze się skleja.
5.W kotle lub grubościennej patelni rozgrzej olej roślinny. Włóż pączki do oleju, smaż na złoty kolor na średnim ogniu. Przygotuj głęboki talerz z papierową serwetką i ułóż pączki łyżką lub łyżką cedzakową. Po ostygnięciu zaleca się posypanie pączków cukrem pudrem z wanilią lub płatkami kokosowymi. Okazuje się, że aromatyczne i słodkie wypieki na rodzinne przyjęcie herbaciane!

zaraz po usmażeniu pączki mają twardą powierzchnię, a po ostygnięciu stają się miękkie. Ciasto drożdżowe zawsze daje porowate wypieki, które doskonale piecze się zarówno w piekarniku, jak i w głębokim tłuszczu. Nadzienie można wykonać nie tylko z dżemu, ale także z jabłek, suszonych moreli, suszonych śliwek, rodzynek lub orzechów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy