skład / składniki
metoda gotowania
obierz cebulę, pokrój w szerokie pierścienie-około 7-10 mm grubości. Włóż pierścienie do miski i przykryj ciepłą wodą. Po 15 minutach wyjmij cebulę z wody i usuń wewnętrzną folię z każdego pierścienia, a ostrym nożem Usuń zewnętrzną folię.
Przygotuj dwa talerze: w jednym przesiej mąkę, dodaj sól, w drugim wsyp bułkę tartą, sezam i starty parmezan, wymieszaj. Rozbij jajko do miski, wlej mleko, mieszaj, aż będzie gładkie.
wlej olej roślinny do rondla, podpal.
W międzyczasie panieruj pierścienie w mące (lepiej je podzielić i robić to partiami w 2-3 seriach), zanurz w jajku, zwiń w mieszance bułki tartej, sera i sezamu.
smażyć półfabrykaty w dobrze rozgrzanym oleju roślinnym po obu stronach.
Przenieś gotowe pierścienie na papierową serwetkę i po kilku minutach podawaj.
miłej zabawy i smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g