skład / składniki
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę.
2. Ubij żółtka widelcem lub trzepaczką.
3. Dodaj śmietanę do żółtek, wlej mleko.
4. Włóż cukier, sól do mieszanki jajeczno-mlecznej.
5. Wlej tam koniak. Wszystko dokładnie wymieszaj.
6. W małych porcjach wymieszaj mąkę z resztą składników, wyrabiając strome, gładkie ciasto. Gęsty, ale miękki. Na kawałku ciasto nie powinno sięgać za ostrze noża.
7. Z gotowego ciasta uformuj kulkę, włóż do miski, przykryj i odstaw na pół godziny.
8. Ciasto przekrój na pół. Pozostaw jedną połowę przykrytą, z drugą będziemy pracować.
9. Nasmaruj powierzchnię roboczą olejem roślinnym. Ciasto rozwałkować cienko (grubość warstwy 1-2 mm).
10. Pokrój ciasto w paski lub romby i uformuj chrust - kształt według własnego gustu.
11. Wlej olej na patelnię (lub patelnię z wysokimi bokami) z grubym dnem, dobrze go podgrzej.
12. Smaż chrust na złoty kolor, a następnie rozłóż gotowy na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
13. Przed podaniem do herbaty posyp chrust cukrem pudrem.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal / 100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal / 100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g