Chude pączki na wodzie
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę, dodaj do niej drożdże, sól i cukier. Wymieszać.
2. Stopniowo dodawaj olej roślinny, wodę do mieszanki mąki. Zagnieść ciasto. Powinien być miękki i przyjemny.
3. Przykryj ciasto ręcznikiem i wyjmij w ciepłe miejsce na około 40 minut (aż objętość ciasta wzrośnie 2 razy), po czym należy go ugniatać.
4. Ciasto zwinąć w wiązki i pokroić na kawałki.
5. We frytkownicy lub głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny.
6. Smaż pączki na ładny złoty kolor (na średnim ogniu).
7. Rozłóż gotowe pączki na papierowych serwetkach, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
8. Po ostygnięciu pączków posyp je cukrem pudrem.
podawaj pączki dobrze z dowolnym dżemem, dżemem, syropem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g