Chude pączki na wodzie

pyszna uczta-gotowanie jest proste i nadaje się na post! Przepyszne pączki-miękkie, delikatne, przewiewne, bujne. A co najważniejsze, są przygotowywane na wodzie. Spróbuj!
Irene-LimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 51 % 38 g
węglowodany 43 % 32 g
477 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

1. Przesiej mąkę, dodaj do niej drożdże, sól i cukier. Wymieszać.

2. Stopniowo dodawaj olej roślinny, wodę do mieszanki mąki. Zagnieść ciasto. Powinien być miękki i przyjemny.

3. Przykryj ciasto ręcznikiem i wyjmij w ciepłe miejsce na około 40 minut (aż objętość ciasta wzrośnie 2 razy), po czym należy go ugniatać.

4. Ciasto zwinąć w wiązki i pokroić na kawałki.

5. We frytkownicy lub głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny.

6. Smaż pączki na ładny złoty kolor (na średnim ogniu).

7. Rozłóż gotowe pączki na papierowych serwetkach, które wchłoną nadmiar tłuszczu.

8. Po ostygnięciu pączków posyp je cukrem pudrem.

podawaj pączki dobrze z dowolnym dżemem, dżemem, syropem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy