skład / składniki
metoda gotowania
1. W misce na ciasto rozbij jajka. Dodaj sodę, cukier i sól i ubij do uzyskania gładkości.
2. Dodaj śmietanę. Ubijaj do uzyskania gładkości.
3. Przesiej szklankę mąki do miski i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
4. Dodaj twaróg do ciasta i wymieszaj, jednocześnie pocierając duże grudki. Jeśli jesteś fanem gładkiego ciasta, najpierw przetrzyj twaróg przez sito, przepuść go przez maszynę do mięsa lub ubij blenderem.
5. Przesiej mąkę partiami, zagnieść miękkie, lepkie ciasto.
6. Aby wygodnie uformować kalachiki, posmaruj stół, ciasto i ręce olejem roślinnym. z ciasta zrób kiełbaski, a z kiełbasek - kalachiki.
7. Rozgrzej wystarczającą ilość oleju na patelni i smaż kalachiki z obu stron na złoty kolor.
8. Połóż gotowe skrzepy twarogowe na serwetce i ostudź.
9. Posyp kalachiki cukrem pudrem.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g