Chuck Chuck bez wódki

orientalne słodycze we własnej kuchni! Tak, gotuj! Chuck Chuck bez wódki okazuje się smaczny i chrupiący, a gotowanie go wcale nie jest trudne. A produkty są najbardziej zwyczajne. Możesz zrobić dwa razy więcej syropu, jeśli chcesz, aby Chuck Chuck był bardzo słodki.
NaritaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 48 % 35 g
węglowodany 44 % 32 g
463 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 45 min

zaczynamy przygotowywać tę tatarską słodycz od przesiania mąki do dużej miski. Następnie wlej do niego proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj wszystko razem trzepaczką. Dodaj cukier granulowany do mieszanki mąki, wlej sól, ponownie wymieszaj trzepaczką.

teraz dodaj jajka do suchych składników, wlej mleko i zacznij wyrabiać ciasto. Dokładnie ugniatamy, powinno być strome, mniej więcej na pierogi lub pierogi. Jeśli ciasto nie jest szczególnie strome, dodaj więcej mąki(trochę). Z gotowego ciasta formujemy kulkę, kładziemy ją na dnie głębokiej miski, którą przykrywamy czystym ręcznikiem. Ciasto zostawiamy w spokoju na pół godziny.

po upływie określonego czasu wyjmij ciasto z miski i rozłóż na powierzchni roboczej posypanej odrobiną mąki. Cienko rozwałkuj ciasto. Dla wygody walcowania ciasto można podzielić na kilka części. Teraz pokrój warstwę ciasta na cienkie paski o szerokości 2-3 cm, które przecinamy w poprzek na paski o szerokości 0,3-0,5 cm.

umyj migdały, a następnie moczyć w czystej ciepłej wodzie przez 10-15 minut. Po spuszczeniu wody i rozprowadzeniu migdałów na ręczniku papierowym do wyschnięcia, osuszeniu orzechów na wierzchu.

wlej olej roślinny na patelnię lub głęboką patelnię z grubym dnem i podgrzej na dużym ogniu. Gdy olej się rozgrzeje, zmniejsz ogrzewanie do umiarkowanego. Następnie partiami rozprowadzamy przygotowane paski ciasta na oleju, smażymy przez 1-1, 5 minuty (aż staną się piękne złote). Usuń smażone półfabrykaty z oleju i rozłóż na ręcznikach papierowych, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

przygotowujemy syrop, dla którego w małym rondlu mieszamy cukier granulowany i wodę. Wysyłamy rondel na małym ogniu, ciągle mieszamy, aż wszystkie kryształy cukru się rozpuszczą. Stało się to - włóż miód do rondla, gotuj wszystko razem przez 5-7 minut. Nie zapominaj, że musisz stale mieszać syrop! W przeciwnym razie może się spalić.

smażone półfabrykaty ciasta przenosimy do dużego szklanego lub emaliowanego pojemnika, dodajemy tam migdały i napełniamy wszystko gorącym syropem z patelni. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką. Następnie pozostaje położyć Chuck-Chuck na szerokim talerzu i uformować zjeżdżalnię.

uformowany Chuck-Chuck wkładamy do lodówki na 2-3 godziny lub dłużej, po czym można go podawać.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy