skład / składniki
metoda gotowania
zaczynamy przygotowywać tę tatarską słodycz od przesiania mąki do dużej miski. Następnie wlej do niego proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj wszystko razem trzepaczką. Dodaj cukier granulowany do mieszanki mąki, wlej sól, ponownie wymieszaj trzepaczką.
teraz dodaj jajka do suchych składników, wlej mleko i zacznij wyrabiać ciasto. Dokładnie ugniatamy, powinno być strome, mniej więcej na pierogi lub pierogi. Jeśli ciasto nie jest szczególnie strome, dodaj więcej mąki(trochę). Z gotowego ciasta formujemy kulkę, kładziemy ją na dnie głębokiej miski, którą przykrywamy czystym ręcznikiem. Ciasto zostawiamy w spokoju na pół godziny.
po upływie określonego czasu wyjmij ciasto z miski i rozłóż na powierzchni roboczej posypanej odrobiną mąki. Cienko rozwałkuj ciasto. Dla wygody walcowania ciasto można podzielić na kilka części. Teraz pokrój warstwę ciasta na cienkie paski o szerokości 2-3 cm, które przecinamy w poprzek na paski o szerokości 0,3-0,5 cm.
umyj migdały, a następnie moczyć w czystej ciepłej wodzie przez 10-15 minut. Po spuszczeniu wody i rozprowadzeniu migdałów na ręczniku papierowym do wyschnięcia, osuszeniu orzechów na wierzchu.
wlej olej roślinny na patelnię lub głęboką patelnię z grubym dnem i podgrzej na dużym ogniu. Gdy olej się rozgrzeje, zmniejsz ogrzewanie do umiarkowanego. Następnie partiami rozprowadzamy przygotowane paski ciasta na oleju, smażymy przez 1-1, 5 minuty (aż staną się piękne złote). Usuń smażone półfabrykaty z oleju i rozłóż na ręcznikach papierowych, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
przygotowujemy syrop, dla którego w małym rondlu mieszamy cukier granulowany i wodę. Wysyłamy rondel na małym ogniu, ciągle mieszamy, aż wszystkie kryształy cukru się rozpuszczą. Stało się to - włóż miód do rondla, gotuj wszystko razem przez 5-7 minut. Nie zapominaj, że musisz stale mieszać syrop! W przeciwnym razie może się spalić.
smażone półfabrykaty ciasta przenosimy do dużego szklanego lub emaliowanego pojemnika, dodajemy tam migdały i napełniamy wszystko gorącym syropem z patelni. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką. Następnie pozostaje położyć Chuck-Chuck na szerokim talerzu i uformować zjeżdżalnię.
uformowany Chuck-Chuck wkładamy do lodówki na 2-3 godziny lub dłużej, po czym można go podawać.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g