skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej mąkę do głębokiej miski, dodaj szybko działające drożdże, wymieszaj. Ostatnio używam właśnie takich.
Krok 2:
Mleko podgrzewamy w żelaznej misce do temperatury 50 stopni, a następnie można je przelać. Dodaj cukier i sól, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Mleko po prostu lekko ostygnie do temperatury 40 stopni.
Krok 3:
W misce z mąką i drożdżami wlej mieszankę mleka i olej roślinny 1 łyżkę stołową.
Krok 4:
Zaczynamy ugniatać łyżką. Jeśli jesteś tak niezwykły, stopniowo dodawaj mąkę do mieszanki mlecznej i mieszaj. Mąka zabrała mi określoną ilość, ale mąka jest inna-może zająć więcej lub mniej o kilka gramów.
Krok 5:
Mieszamy ciasto na stole. Powinien być miękki, a nie ciasny. Robimy Kolobok, przykrywamy torebką lub ręcznikiem i pozostawiamy do podejścia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, w którym nie ma przeciągów. Zostawiam ciasto na stole w pobliżu kuchenki, którą włączam, aby zapewnić ciepło.
Krok 6:
Po godzinie ugniatamy ciasto, formujemy z niego kiełbasę i kroimy na równe części - wielkość pączków będzie zależeć od wielkości kawałków. Zrobiłem małe, więc pokroiłem kawałki o odpowiednim rozmiarze.
Krok 7:
Bierzemy jeden kawałek na raz i ugniatamy rękami w ciasto. Rozłóż gotowane mleko skondensowane na środku.
Krok 8:
Zbieramy krawędzie, jakby tworząc torebkę, i ściskamy je mocno, aby nadzienie nie wyciekło podczas smażenia.
Krok 9:
Rozgrzej olej roślinny na patelni, patelni lub innej odpowiedniej misce. Do wypieku chleba użyłam żeliwnej formy. Wykonujemy ogień poniżej średniej i zanurzamy nasze kulki we wrzącym oleju szwem w dół. Smażyć z obu stron, aż się zrumienią. Zwykle pączki same się obracają. Gotowe pączki można wyjąć na ręcznik papierowy.
z takimi pączkami nawet najbardziej zwyczajne przyjęcie herbaciane zamieni się w święto. Gotuj dla siebie, swoich bliskich, gości i przyjaciół.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g