pączki ze skondensowanym mlekiem w środku

różowe pączki ze skondensowanym mlekiem to pyszny dodatek do herbaty. Czasami po prostu musisz zafundować sobie coś pysznego, na przykład takie pączki. Są przygotowywane z ciasta drożdżowego i smażone w głębokim tłuszczu. W oleju stają się wybrzuszone i szybko rosną. Gotowe produkty można posypać cukrem pudrem, jeśli chcesz.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 54 % 41 g
węglowodany 39 % 30 g
503 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiej mąkę do głębokiej miski, dodaj szybko działające drożdże, wymieszaj. Ostatnio używam właśnie takich.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mleko podgrzewamy w żelaznej misce do temperatury 50 stopni, a następnie można je przelać. Dodaj cukier i sól, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Mleko po prostu lekko ostygnie do temperatury 40 stopni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce z mąką i drożdżami wlej mieszankę mleka i olej roślinny 1 łyżkę stołową.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zaczynamy ugniatać łyżką. Jeśli jesteś tak niezwykły, stopniowo dodawaj mąkę do mieszanki mlecznej i mieszaj. Mąka zabrała mi określoną ilość, ale mąka jest inna-może zająć więcej lub mniej o kilka gramów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszamy ciasto na stole. Powinien być miękki, a nie ciasny. Robimy Kolobok, przykrywamy torebką lub ręcznikiem i pozostawiamy do podejścia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, w którym nie ma przeciągów. Zostawiam ciasto na stole w pobliżu kuchenki, którą włączam, aby zapewnić ciepło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po godzinie ugniatamy ciasto, formujemy z niego kiełbasę i kroimy na równe części - wielkość pączków będzie zależeć od wielkości kawałków. Zrobiłem małe, więc pokroiłem kawałki o odpowiednim rozmiarze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Bierzemy jeden kawałek na raz i ugniatamy rękami w ciasto. Rozłóż gotowane mleko skondensowane na środku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zbieramy krawędzie, jakby tworząc torebkę, i ściskamy je mocno, aby nadzienie nie wyciekło podczas smażenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni, patelni lub innej odpowiedniej misce. Do wypieku chleba użyłam żeliwnej formy. Wykonujemy ogień poniżej średniej i zanurzamy nasze kulki we wrzącym oleju szwem w dół. Smażyć z obu stron, aż się zrumienią. Zwykle pączki same się obracają. Gotowe pączki można wyjąć na ręcznik papierowy.

z takimi pączkami nawet najbardziej zwyczajne przyjęcie herbaciane zamieni się w święto. Gotuj dla siebie, swoich bliskich, gości i przyjaciół.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy