chrust na śmietanie

najbardziej przytulne, najbardziej domowe wypieki pochodzą z dzieciństwa! Ten chrust na kwaśnej śmietanie jest jednocześnie delikatny i chrupiący. Ciasto na to ugniata się na pięciu składnikach, które zawsze są w każdej kuchni!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 29 % 20 g
węglowodany 62 % 42 g
378 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chrust na kwaśnej śmietanie? Przygotuj odpowiednie składniki. Umyj jajka i przetrzyj je chusteczkami. Ubij jajka do miski i ubij je mikserem z cukrem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj śmietanę, sodę do mieszanki jajecznej i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Stopniowo dodając mąkę, zagniataj ciasto. Ciasto powinno być przewiewne, miękkie, nie przyklejające się do dłoni. Skoncentruj się na konsystencji ciasta, a nie na objętości mąki - możesz jej potrzebować mniej lub więcej niż ja.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podziel ciasto na 3 części.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj ciasto na desce o grubości 0,5-1 centymetra. Wcześniej odkurz stół mąką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wytnij gwiazdki lub inne kształty. Możesz zrobić kółka za pomocą szklanki lub szklanki. Możesz owinąć chrust tak, jak robiły to twoje babcie w klasyczny sposób. Możesz pokroić je specjalnym nożem w paski z kręconymi krawędziami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź patelnię, najlepiej o małej średnicy, więc olej roślinny będzie wymagał mniej. Wlej do niego olej roślinny i zagotuj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zanurz chrust w oleju i smaż na złoty kolor. Lepiej wyjąć gotowy chrust łyżką cedzakową, aby olej spłynął. Możesz rozłożyć chrust na ręcznikach papierowych, a następnie przenieść go na talerz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp chrust cukrem pudrem i podawaj. Miłego picia herbaty!!!

w wielu rodzinach chrust był przygotowywany przez babcie, potem matki, a teraz my. Kochają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Gotowanie nie jest trudne, każda gospodyni domowa znajdzie wszystkie składniki w swojej lodówce. Istnieje wiele przepisów na gotowanie chrustu. Jest jeden przepis, kiedy chrust okazuje się po prostu niezrównany.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy