skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chrust na kwaśnej śmietanie? Przygotuj odpowiednie składniki. Umyj jajka i przetrzyj je chusteczkami. Ubij jajka do miski i ubij je mikserem z cukrem.
Krok 2:
Dodaj śmietanę, sodę do mieszanki jajecznej i wymieszaj.
Krok 3:
Stopniowo dodając mąkę, zagniataj ciasto. Ciasto powinno być przewiewne, miękkie, nie przyklejające się do dłoni. Skoncentruj się na konsystencji ciasta, a nie na objętości mąki - możesz jej potrzebować mniej lub więcej niż ja.
Krok 4:
Podziel ciasto na 3 części.
Krok 5:
Rozwałkuj ciasto na desce o grubości 0,5-1 centymetra. Wcześniej odkurz stół mąką.
Krok 6:
Wytnij gwiazdki lub inne kształty. Możesz zrobić kółka za pomocą szklanki lub szklanki. Możesz owinąć chrust tak, jak robiły to twoje babcie w klasyczny sposób. Możesz pokroić je specjalnym nożem w paski z kręconymi krawędziami.
Krok 7:
Weź patelnię, najlepiej o małej średnicy, więc olej roślinny będzie wymagał mniej. Wlej do niego olej roślinny i zagotuj.
Krok 8:
Zanurz chrust w oleju i smaż na złoty kolor. Lepiej wyjąć gotowy chrust łyżką cedzakową, aby olej spłynął. Możesz rozłożyć chrust na ręcznikach papierowych, a następnie przenieść go na talerz.
Krok 9:
Posyp chrust cukrem pudrem i podawaj. Miłego picia herbaty!!!
w wielu rodzinach chrust był przygotowywany przez babcie, potem matki, a teraz my. Kochają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Gotowanie nie jest trudne, każda gospodyni domowa znajdzie wszystkie składniki w swojej lodówce. Istnieje wiele przepisów na gotowanie chrustu. Jest jeden przepis, kiedy chrust okazuje się po prostu niezrównany.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g