kiełbaski w cieście kukurydzianym na patyku smażone na oleju

corn dog, popularne jedzenie uliczne-gotowanie w domu ! Kiełbaski na patyku, atrakcyjne zewnętrznie, wzbudzają zainteresowanie i apetyt. Same kiełbaski są bardzo popularnym, ulubionym daniem wielu, jako szybka i satysfakcjonująca przekąska. Jak tylko nie są ugotowane.. A w tym przepisie są smażone w głębokim tłuszczu. Do ciasta należy dodać mąkę kukurydzianą, która sprawia, że ciasto jest bardziej miękkie, puszyste, o dobrej jednorodnej strukturze i pięknym słonecznym odcieniu.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 71 % 44 g
węglowodany 19 % 12 g
462 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Kiełbaski będą pasować do Twoich upodobań, ale tylko te, które nie zostały zamrożone, aby nie było w nich wilgoci. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie ciasta. W głębokiej misce przesiać oba rodzaje mąki 100gr z 1 łyżeczką/3GR proszku do pieczenia, dodać 2 łyżeczki / 8GR cukru, 0,5 łyżeczki / 3GR drobnej soli. Dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Poluzuj 1 jajko i ubij 180 ml ciepłego mleka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciągle mieszając wlewaj mieszankę mleka do mąki. Dobrze wymieszaj, zapobiegając tworzeniu się grudek. Konsystencja ciasta będzie jak naleśniki lub tłusta śmietana. W razie potrzeby dostosuj, dodając mleko lub mąkę, udało mi się w sam raz, więc nie spiesz się, aby coś zmienić. Najważniejsze, aby nie upłynnić ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usuń Sztuczną skorupę z kiełbasek, nie musisz usuwać naturalnej. Pokrój długie kiełbaski, aby ich długość była mniejsza niż forma do głębokiego smażenia. Nawlecz je na szaszłyki i zwiń w mąkę. Przygotuj wszystkie kiełbaski na raz, a następnie nie trać na to czasu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieścić ciepło olej na dużym ogniu, powinien się dobrze rozgrzać. Sprawdź na małym kawałku ciasta, gdy tylko utworzą się bąbelki - możesz smażyć . Zanurz kiełbasę w cieście, pozwól jej uciec, przewijając ją trochę. / Niektórym gospodyniom wygodnie jest wlać ciasto do pojemnej szklanki, zostawiam w misce. Ostatnie kiełbaski przewijam po ścianach i pomagam łyżką nałożyć ciasto, wszystko jest używane do kropli/.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kiełbasę w cieście natychmiast usmażyć na oleju na złoty kolor. Trzymam szpikulec, lekko przewijam bez dotykania ścian. Od razu widać, jak zaczyna działać proszek do pieczenia - ciasto pompuje się bujnie, a następnie zaczyna się rumienić. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju, lepiej smażyć jedną kiełbasę na raz. Wszystko dzieje się natychmiast. Do głębokiego smażenia wygodnie jest używać wąskiego, wysokiego naczynia z grubym dnem, z powodzeniem pasowałem do aluminiowej grubościennej Formy do babeczek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż gotowe kiełbaski na talerzu, pozwól im trochę ostygnąć i możesz je podać. Z sosem, ziołami , warzywami - jako samodzielne danie lub podawaj z lekką sałatką warzywną lub po prostu z herbatą. Ciasto dobrze układa się na kiełbasie, bardzo smaczne, jedną wadą jest dużo kalorii, więc nie daj się ponieść emocjom, wszystko powinno być z umiarem. Lepiej nie pozostawiać dzieci w zasięgu wzroku, gwarantowane jest niekontrolowane jedzenie, dopóki się nie skończy..

używanie tylko mąki na bazie ziaren kukurydzy w niektórych przypadkach może sprawić, że ciasto będzie zbyt kruche, nie będzie elastyczne. Dodanie glutenu w postaci mąki pszennej pomaga tego uniknąć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski"mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy