skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Kiełbaski będą pasować do Twoich upodobań, ale tylko te, które nie zostały zamrożone, aby nie było w nich wilgoci. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Przygotowanie ciasta. W głębokiej misce przesiać oba rodzaje mąki 100gr z 1 łyżeczką/3GR proszku do pieczenia, dodać 2 łyżeczki / 8GR cukru, 0,5 łyżeczki / 3GR drobnej soli. Dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Poluzuj 1 jajko i ubij 180 ml ciepłego mleka.
Krok 4:
Ciągle mieszając wlewaj mieszankę mleka do mąki. Dobrze wymieszaj, zapobiegając tworzeniu się grudek. Konsystencja ciasta będzie jak naleśniki lub tłusta śmietana. W razie potrzeby dostosuj, dodając mleko lub mąkę, udało mi się w sam raz, więc nie spiesz się, aby coś zmienić. Najważniejsze, aby nie upłynnić ciasta.
Krok 5:
Usuń Sztuczną skorupę z kiełbasek, nie musisz usuwać naturalnej. Pokrój długie kiełbaski, aby ich długość była mniejsza niż forma do głębokiego smażenia. Nawlecz je na szaszłyki i zwiń w mąkę. Przygotuj wszystkie kiełbaski na raz, a następnie nie trać na to czasu.
Krok 6:
Umieścić ciepło olej na dużym ogniu, powinien się dobrze rozgrzać. Sprawdź na małym kawałku ciasta, gdy tylko utworzą się bąbelki - możesz smażyć . Zanurz kiełbasę w cieście, pozwól jej uciec, przewijając ją trochę. / Niektórym gospodyniom wygodnie jest wlać ciasto do pojemnej szklanki, zostawiam w misce. Ostatnie kiełbaski przewijam po ścianach i pomagam łyżką nałożyć ciasto, wszystko jest używane do kropli/.
Krok 7:
Kiełbasę w cieście natychmiast usmażyć na oleju na złoty kolor. Trzymam szpikulec, lekko przewijam bez dotykania ścian. Od razu widać, jak zaczyna działać proszek do pieczenia - ciasto pompuje się bujnie, a następnie zaczyna się rumienić. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju, lepiej smażyć jedną kiełbasę na raz. Wszystko dzieje się natychmiast. Do głębokiego smażenia wygodnie jest używać wąskiego, wysokiego naczynia z grubym dnem, z powodzeniem pasowałem do aluminiowej grubościennej Formy do babeczek.
Krok 8:
Połóż gotowe kiełbaski na talerzu, pozwól im trochę ostygnąć i możesz je podać. Z sosem, ziołami , warzywami - jako samodzielne danie lub podawaj z lekką sałatką warzywną lub po prostu z herbatą. Ciasto dobrze układa się na kiełbasie, bardzo smaczne, jedną wadą jest dużo kalorii, więc nie daj się ponieść emocjom, wszystko powinno być z umiarem. Lepiej nie pozostawiać dzieci w zasięgu wzroku, gwarantowane jest niekontrolowane jedzenie, dopóki się nie skończy..
używanie tylko mąki na bazie ziaren kukurydzy w niektórych przypadkach może sprawić, że ciasto będzie zbyt kruche, nie będzie elastyczne. Dodanie glutenu w postaci mąki pszennej pomaga tego uniknąć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kiełbaski"mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g