skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jajka wbijamy do głębokiej miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy widelcem do uzyskania gładkości.
Krok 2:
Stopniowo dodając przesianą mąkę, zagniataj ciasto widelcem. Przenieś ciasto z miski na posypaną mąką powierzchnię roboczą i zagniataj rękami. Ciasto powinno być dość ciasne, nie przylegające do rąk. Formujemy kulkę, przykrywamy folią spożywczą (aby ciasto nie zamarzło) i odstawiamy na 20 minut.
Krok 3:
Wypoczęte ciasto dzielimy na 2 równe części. Bierzemy jeden z nich i zwijamy go wałkiem do cienkiego okrągłego ciasta o grubości około 2 mm.ciasto nie jest zbyt giętkie, zawsze będzie się kurczyło, więc podczas jego zwijania należy podjąć pewien wysiłek. Rozwałkuj od środka do krawędzi. Upewnij się, że ciasto nie przykleja się do powierzchni roboczej - w razie potrzeby odwróć je na drugą stronę i odkurz mąką.
Krok 4:
Wytnij powstałe ciasto na paski o szerokości 5 cm, wygodniej było wykonywać cięcia pod niewielkim kątem-ukośnie.
Krok 5:
Teraz musisz pokroić każdy pasek poprzecznie w paski. Możesz ciąć cieńsze lub grubsze kostki - pokroiłem słomkę o szerokości 1 cm, a następnie rozwałkowujemy drugą piłkę i postępujemy z nią zgodnie z tym samym schematem.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej rafinowany olej roślinny na dużym ogniu. Możesz sprawdzić, czy jest wystarczająco rozgrzany za pomocą drewnianego patyczka, który służy do jedzenia sushi (lub zapałki) - jeśli olej wokół niego syczy i pieni się, to jest wystarczająco rozgrzany. Zmniejsz ogień do umiarkowanego i rozłóż porcję naszych półfabrykatów. Smażyć z obu stron na Lekki złoty kolor-około 3 minut.
Krok 7:
Smażone ciasto rozprowadzamy łyżką cedzakową na serwetce, którą kładziemy na szerokim naczyniu. Pozwól, aby nadmiar tłuszczu spłynął.
Krok 8:
Przygotuj syrop. Aby to zrobić, wymieszaj cukier i miód w żelaznej misce lub rondlu. Doprowadzić na średnim ogniu do wrzenia, ciągle mieszając łyżką. Gotuj przez kilka minut i wyłącz.
Krok 9:
Wlej patyczki do głębokiej miski i zalej je gorącym syropem. Wszystko dobrze wymieszaj. Przenieś Chuck Chuck na talerz i wyślij do lodówki, aż karmel stwardnieje. Danie jest gotowe!
Chuck Chuck po tatarsku to prezent dla słodyczy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g