rurki Cannoli po sycylijsku

Poczęstuj swoją rodzinę delikatnym włoskim deserem! Cannoli to tradycyjny włoski deser. W swej istocie są to chrupiące rurki wypełnione kremem z ricotty, sera mascarpone lub twarogu. Cannoli są bardzo smaczne! Są przygotowywane po prostu, ale do ich przygotowania potrzebne są metalowe formy, nie można się bez nich obejść. Jeśli nagle masz metalowe rurki w postaci stożków, możesz ich również użyć.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 37 % 20 g
węglowodany 50 % 27 g
328 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw przygotuj wszystkie składniki i zagniataj ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do ciasta przesiej mąkę do miski, dodaj do niej cukier puder i mielony cynamon. Nawiasem mówiąc, w razie potrzeby rurki można zrobić z czekolady, w tym celu 2 łyżeczki.mąkę zastępujemy taką samą ilością proszku kakaowego. W razie potrzeby możesz dodać 1 łyżeczkę do ciasta.kawa rozpuszczalna w proszku. Dokładnie wymieszaj wszystkie suche składniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj kawałki zimnego masła do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I szybkimi ruchami (masło nie powinno się stopić) wcieramy masło w mąkę na drobny okruch.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj wino.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I szybko zagniataj gładkie ciasto. Nawiasem mówiąc, ponieważ mąka ma inną jakość, wino może wymagać trochę więcej lub trochę mniej, więc dodajemy je w małych porcjach. Nie ugniataj ciasta przez długi czas.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ciasto przenosi się do torby lub zawija w folię spożywczą i wysyła do lodówki na 45-60 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie zajmijmy się farszem. Włóż ricottę do miski i dodaj do niej cukier (lub cukier puder).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Trzepaczką lub mikserem mieszamy / ubijamy,aż cukier całkowicie się rozpuści, a ricotta zamieni się w puszystą i lekką masę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej zimną śmietanę do osobnego pojemnika i ubij, aż uzyskasz gęstą śmietanę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W małych porcjach Wprowadzamy bitą śmietanę do ricotty z cukrem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Delikatnie wymieszaj, powinniśmy uzyskać lekki i delikatny krem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na samym końcu, w razie potrzeby, wprowadzamy do śmietany drobno posiekane kandyzowane owoce (pomarańczowe lub cytrynowe), posiekane pistacje lub chipsy czekoladowe. A jeśli chcesz, możesz dodać tylko wanilię. Użyłam kandyzowanych plasterków pomarańczy. Krem mieszamy, aby nasze dodatki były równomiernie rozłożone. Przykryj miskę folią i wyślij nasz krem do lodówki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po 45-60 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je bardzo cienko (grubość wałka wynosi około 1-2 mm).

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Za pomocą pierścienia o średnicy 7-8 cm wycinamy koła z ciasta. Nawiasem mówiąc, jeśli chcesz, jeśli nie masz żądanego rozmiaru cięcia, pokrój ciasto na kwadraty o bokach około 7-8 cm, złóż kawałki ciasta i ponownie rozwałkuj.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Owiń wycięte kółka ciasta wokół metalowych rurek. Na styku posmaruj jedną krawędź ciasta białkiem jaja (lub wodą) i przykryj drugim końcem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Krawędzie są bardzo starannie połączone! Jest to ważne, ponieważ rura może się otworzyć podczas smażenia.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    W głębokim rondlu rozgrzej olej roślinny do 180 C (wziąłem gdzieś 600-700 ml, ale myślę, że możesz wziąć mniej).

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Zanurzamy nasze rurki w gorącym oleju(dosłownie 2-3 sztuki).

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    I smaż rurki przez 30 sekund na złoty kolor.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Połóż gotowe rurki na ręcznikach papierowych i pozostaw do ostygnięcia. Gdy rurki wystarczająco ostygną, usuń je z metalowych form.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Schłodzony krem przenosi się do torebki cukierniczej z kręconą lub okrągłą dyszą. Jeśli nagle nie ma torby, możesz użyć gęstej torby lub nowego pliku papierniczego na papier. Napełnij torbę kremem i odetnij róg.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Napełnij całkowicie schłodzone rurki kremem. Nawiasem mówiąc, należy to zrobić tuż przed podaniem, ponieważ krem jest wystarczająco mokry, a rurki szybko się moczą.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Wypełnione Cannoli, opcjonalnie, udekoruj drobno posiekanymi pistacjami, kawałkami czekolady lub kandyzowanymi owocami. Również przed podaniem Cannoli można posypać cukrem pudrem.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    To wszystko! Sycylijskie Cannoli gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Ricotta - 174   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy