skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw przygotuj wszystkie składniki i zagniataj ciasto.
Krok 2:
Do ciasta przesiej mąkę do miski, dodaj do niej cukier puder i mielony cynamon. Nawiasem mówiąc, w razie potrzeby rurki można zrobić z czekolady, w tym celu 2 łyżeczki.mąkę zastępujemy taką samą ilością proszku kakaowego. W razie potrzeby możesz dodać 1 łyżeczkę do ciasta.kawa rozpuszczalna w proszku. Dokładnie wymieszaj wszystkie suche składniki.
Krok 3:
Dodaj kawałki zimnego masła do miski.
Krok 4:
I szybkimi ruchami (masło nie powinno się stopić) wcieramy masło w mąkę na drobny okruch.
Krok 5:
Dodaj wino.
Krok 6:
I szybko zagniataj gładkie ciasto. Nawiasem mówiąc, ponieważ mąka ma inną jakość, wino może wymagać trochę więcej lub trochę mniej, więc dodajemy je w małych porcjach. Nie ugniataj ciasta przez długi czas.
Krok 7:
Gotowe ciasto przenosi się do torby lub zawija w folię spożywczą i wysyła do lodówki na 45-60 minut.
Krok 8:
W międzyczasie zajmijmy się farszem. Włóż ricottę do miski i dodaj do niej cukier (lub cukier puder).
Krok 9:
Trzepaczką lub mikserem mieszamy / ubijamy,aż cukier całkowicie się rozpuści, a ricotta zamieni się w puszystą i lekką masę.
Krok 10:
Wlej zimną śmietanę do osobnego pojemnika i ubij, aż uzyskasz gęstą śmietanę.
Krok 11:
W małych porcjach Wprowadzamy bitą śmietanę do ricotty z cukrem.
Krok 12:
Delikatnie wymieszaj, powinniśmy uzyskać lekki i delikatny krem.
Krok 13:
Na samym końcu, w razie potrzeby, wprowadzamy do śmietany drobno posiekane kandyzowane owoce (pomarańczowe lub cytrynowe), posiekane pistacje lub chipsy czekoladowe. A jeśli chcesz, możesz dodać tylko wanilię. Użyłam kandyzowanych plasterków pomarańczy. Krem mieszamy, aby nasze dodatki były równomiernie rozłożone. Przykryj miskę folią i wyślij nasz krem do lodówki.
Krok 14:
Po 45-60 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je bardzo cienko (grubość wałka wynosi około 1-2 mm).
Krok 15:
Za pomocą pierścienia o średnicy 7-8 cm wycinamy koła z ciasta. Nawiasem mówiąc, jeśli chcesz, jeśli nie masz żądanego rozmiaru cięcia, pokrój ciasto na kwadraty o bokach około 7-8 cm, złóż kawałki ciasta i ponownie rozwałkuj.
Krok 16:
Owiń wycięte kółka ciasta wokół metalowych rurek. Na styku posmaruj jedną krawędź ciasta białkiem jaja (lub wodą) i przykryj drugim końcem.
Krok 17:
Krawędzie są bardzo starannie połączone! Jest to ważne, ponieważ rura może się otworzyć podczas smażenia.
Krok 18:
W głębokim rondlu rozgrzej olej roślinny do 180 C (wziąłem gdzieś 600-700 ml, ale myślę, że możesz wziąć mniej).
Krok 19:
Zanurzamy nasze rurki w gorącym oleju(dosłownie 2-3 sztuki).
Krok 20:
I smaż rurki przez 30 sekund na złoty kolor.
Krok 21:
Połóż gotowe rurki na ręcznikach papierowych i pozostaw do ostygnięcia. Gdy rurki wystarczająco ostygną, usuń je z metalowych form.
Krok 22:
Schłodzony krem przenosi się do torebki cukierniczej z kręconą lub okrągłą dyszą. Jeśli nagle nie ma torby, możesz użyć gęstej torby lub nowego pliku papierniczego na papier. Napełnij torbę kremem i odetnij róg.
Krok 23:
Napełnij całkowicie schłodzone rurki kremem. Nawiasem mówiąc, należy to zrobić tuż przed podaniem, ponieważ krem jest wystarczająco mokry, a rurki szybko się moczą.
Krok 24:
Wypełnione Cannoli, opcjonalnie, udekoruj drobno posiekanymi pistacjami, kawałkami czekolady lub kandyzowanymi owocami. Również przed podaniem Cannoli można posypać cukrem pudrem.
Krok 25:
To wszystko! Sycylijskie Cannoli gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Ricotta - 174 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g