placki w oleju smażone na wodzie

rozkoszuj się rodziną bujnymi rumianymi, niesamowitymi pasztecikami! Sąsiedzi uciekną! W mojej rodzinie wszyscy bardzo lubią ciasta, a nawet najmniejsza córka na pewno złapie kawałek (chociaż nadal jest na jedzeniu dla niemowląt)! Placki smażone na oleju są szczególnie bujne! Przygotowanie ich nie jest tak trudne, jak się wydaje na pierwszy rzut oka! Weź absolutnie dowolne nadzienie-zrób z tego, co jest w lodówce: kapusta, cebula z jajkiem, dżem, owoce, jagody, twarożek z ziołami. Do wyboru! A ja robię dziś moją ukochaną
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 30 % 13 g
węglowodany 51 % 22 g
232 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przede wszystkim gotujemy ziemniaki-myj je, obierz

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj w osolonej wodzie do miękkości

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zamień ziemniaki w tłuczone ziemniaki, odcedź bulion ziemniaczany i pozwól mu trochę ostygnąć

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotowanie składników do ciasta. Jeśli bulion okazał się mniejszy, dodaj wodę . Jeśli masz inne nadzienie-zamień wywar na ciepłą wodę lub mleko z wodą ( 50 :50)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W ciepłym bulionie ziemniaczanym rozpuść cukier i sól

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj suche drożdże z mąką. Prawie zawsze gotuję z suchych drożdży-to znacznie oszczędza czas gotowania

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Łączymy suche i płynne składniki i zagniatamy ciasto, dobrze ugniatamy przez 10-15 minut, na tym etapie często korzystam z usług Maszyny do chleba

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasze ciasto jest gładkie i elastyczne, a praca z nim jest przyjemnością

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W międzyczasie przygotowujemy nadzienie, do tego potrzebujemy: tłuczonych ziemniaków i gotowanego mięsa przez maszynę do mięsa, cebuli. Mam wieprzowinę z wołowiną, ale odpowiednie jest tutaj każde mięso, kurczak lub wątroba-weź dowolne, będzie pyszne )

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Drobno posiekaj cebulę

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj mięso do cebuli przez maszynę do mięsa, sól i pieprz, smaż przez kolejne 5 minut

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smażone mięso dodajemy do puree ziemniaczanego

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wymieszaj za pomocą popychacza

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Nasze nadzienie jest gotowe!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po określonym czasie ciasto już wzrosło

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Podziel go na małe bułeczki, z grubsza z jajkiem kurzym. Z podanych składników mam 25 placków

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rękami formujemy ciasta

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Układamy nadzienie

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dobrze mocujemy krawędzie i Rzeźbimy placki, układamy szwem w dół

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Zostawiamy pod ręcznikiem na 10-15 minut, aby wyrosły, ale możesz zacząć smażyć pierwsze uformowane placki, ponieważ już trochę wzrosły

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Smażyć na rozgrzanym oleju roślinnym. Powinien sięgać mniej więcej do środka ciasta, być bardzo gorący, ale w żadnym wypadku nie palić się. Smażę na starej żeliwnej patelni-ma wyższą temperaturę ogrzewania. Ciasta rosną na naszych oczach, widać to na filmie

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Odwróć i usmaż z drugiej strony

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Nasze ciasta są gotowe! Smacznego!

pamiętaj, aby ugotować takie ciasta, ponieważ są po prostu wspaniałe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal / 100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal / 100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wywar - 18   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal / 100g

Podobne przepisy