skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wbij jajko do głębokiej miski i dobrze ubij trzepaczką lub widelcem.
Krok 2:
Wlej skondensowane mleko i wlej sodę, wymieszaj łyżką-masa trochę się spieni, tak powinno być, ponieważ rozpocznie się proces gaszenia sody.
Krok 3:
Dodaj większość przesianej mąki.
Krok 4:
Wymieszaj. Na tym etapie ciasto jest lepkie, ale już zaczyna gęstnieć.
Krok 5:
W porcjach dodaj resztę mąki i za każdym razem dokładnie wymieszaj ciasto.
Krok 6:
Jaką konsystencję powinno mieć ciasto na pączki? Ciasto powinno dobrze pozostawać w tyle za dłońmi i być miękkie. Gdy tylko ciasto zbierze się w grudkę i przestanie przyklejać się do rąk i ścian naczyń, nie dodajemy już mąki. Możesz stracić więcej lub mniej mąki, wszystko zależy od jej odmiany, producenta, zawartości glutenu itp..
Krok 7:
Przenieś ciasto na powierzchnię roboczą i ugniataj trochę więcej - ugniatałem przez około 1-2 minuty. Jeśli ciasto jest trochę lepkie, możesz posypać trochę mąki na stole. Zbieramy ciasto w Kolobok, przykrywamy folią spożywczą, aby się nie zawiesiło i odstawiamy na 10 minut.
Krok 8:
Następnie podziel ciasto nożem na 2-3 równe części. Podzieliłam na dwie.
Krok 9:
Z każdej części tworzymy opaskę uciskową o małej średnicy. Wyszły mi o średnicy 2 centymetrów.
Krok 10:
Następnie dzielimy każdą opaskę uciskową na małe kawałki tego samego rozmiaru - wyszły mi o szerokości około 2 centymetrów. Z jednego i drugiego uprzęży wyszło 7 kawałków-w sumie 14.
Krok 11:
Rzuć każdy kawałek w piłkę.
Krok 12:
Do smażenia użyłem patelni z grubym dnem o średnicy dna 20 centymetrów. Lepiej jest wziąć naczynia o małej średnicy, ponieważ w tym przypadku będzie potrzebować mniej oleju. Potrzebowałem 250 ml oleju roślinnego. Dobrze go kalcynujemy i robimy średni ogień. Kładziemy kulki, między nimi powinna być wolna przestrzeń, ponieważ podczas smażenia wzrosną około 2 razy. Smażyć pączki przy ciągłym obracaniu.
Krok 13:
Pieczenie tej partii Zajęło mi około 10-12 minut. Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednią temperaturę wrzenia-pączki powinny lekko gotować, a następnie będą smażone w ten sam sposób od wewnątrz i na zewnątrz. Czas jest wskazany w przybliżeniu, skup się na cechach swojego sprzętu! Gdy pączki zrumienią się ze wszystkich stron, ostrożnie wyjmij je łyżką cedzakową na serwetkę.
Krok 14:
Gotowe pączki jeszcze gorące posypałam cukrem pudrem.
bardzo smaczne! Robiłam małą porcję, bo lubimy je świeże.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g