kulki skondensowanego mleka smażone na oleju

Idealny na popołudniową przekąskę. W ten sposób pączki będą apetycznym dodatkiem do przyjęcia herbacianego, które można zorganizować z rodziną na weekend. Pyszna i szybka wersja do pieczenia.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 47 % 38 g
węglowodany 44 % 36 g
502 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wbij jajko do głębokiej miski i dobrze ubij trzepaczką lub widelcem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej skondensowane mleko i wlej sodę, wymieszaj łyżką-masa trochę się spieni, tak powinno być, ponieważ rozpocznie się proces gaszenia sody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj większość przesianej mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj. Na tym etapie ciasto jest lepkie, ale już zaczyna gęstnieć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W porcjach dodaj resztę mąki i za każdym razem dokładnie wymieszaj ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jaką konsystencję powinno mieć ciasto na pączki? Ciasto powinno dobrze pozostawać w tyle za dłońmi i być miękkie. Gdy tylko ciasto zbierze się w grudkę i przestanie przyklejać się do rąk i ścian naczyń, nie dodajemy już mąki. Możesz stracić więcej lub mniej mąki, wszystko zależy od jej odmiany, producenta, zawartości glutenu itp..

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś ciasto na powierzchnię roboczą i ugniataj trochę więcej - ugniatałem przez około 1-2 minuty. Jeśli ciasto jest trochę lepkie, możesz posypać trochę mąki na stole. Zbieramy ciasto w Kolobok, przykrywamy folią spożywczą, aby się nie zawiesiło i odstawiamy na 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie podziel ciasto nożem na 2-3 równe części. Podzieliłam na dwie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z każdej części tworzymy opaskę uciskową o małej średnicy. Wyszły mi o średnicy 2 centymetrów.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dzielimy każdą opaskę uciskową na małe kawałki tego samego rozmiaru - wyszły mi o szerokości około 2 centymetrów. Z jednego i drugiego uprzęży wyszło 7 kawałków-w sumie 14.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rzuć każdy kawałek w piłkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do smażenia użyłem patelni z grubym dnem o średnicy dna 20 centymetrów. Lepiej jest wziąć naczynia o małej średnicy, ponieważ w tym przypadku będzie potrzebować mniej oleju. Potrzebowałem 250 ml oleju roślinnego. Dobrze go kalcynujemy i robimy średni ogień. Kładziemy kulki, między nimi powinna być wolna przestrzeń, ponieważ podczas smażenia wzrosną około 2 razy. Smażyć pączki przy ciągłym obracaniu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pieczenie tej partii Zajęło mi około 10-12 minut. Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednią temperaturę wrzenia-pączki powinny lekko gotować, a następnie będą smażone w ten sam sposób od wewnątrz i na zewnątrz. Czas jest wskazany w przybliżeniu, skup się na cechach swojego sprzętu! Gdy pączki zrumienią się ze wszystkich stron, ostrożnie wyjmij je łyżką cedzakową na serwetkę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowe pączki jeszcze gorące posypałam cukrem pudrem.

bardzo smaczne! Robiłam małą porcję, bo lubimy je świeże.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy