kiszone buraki na zimę

ciekawa i zdrowa sfermentowana przekąska. Do fermentacji przyzwyczailiśmy się ogórki, pomidory, a nawet jabłka. I niewiele osób wie, że można również fermentować buraki. Taki przysmak z bordowej rośliny okopowej jest elementarny w przygotowaniu i nadaje się zarówno do codziennego posiłku, jak i na świąteczny stół.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
20 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 14 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kiszone buraki na zimę?Wybierz więc słodkie buraki do kiszenia, jasny bordowy kolor. Jeśli warzywo ma białe paski w przekroju, lepiej w ogóle nie używać takich okazów do jedzenia. Buraki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, zwracając szczególną uwagę na końcówki po obu stronach. Z reguły tam gromadzą się główne zanieczyszczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odetnij końcówki z obu stron i obierz warzywa korzeniowe za pomocą obieraczki do warzyw lub małego ostrego noża. Aby nie zabrudzić rąk sokiem z buraków, polecam używać jednorazowych rękawiczek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój buraki losowo. Używam specjalnej tarki do warzyw. Ogólnie rzecz biorąc, każdy średniej wielkości rozdrabniacz: kostka, kostki, cienkie półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś buraki do czystego pojemnika, w którym zostaną zakwaszone. Używam szklanego słoika z kłódką. Ale wystarczy nawet plastikowy pojemnik na żywność z pokrywką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej przefiltrowaną wodę o temperaturze pokojowej do miski. Dodaj sól i dokładnie wymieszaj, aż ziarna całkowicie się rozpuszczą. W ten sposób mamy solankę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej powstałą solankę do słoika, aby buraki były całkowicie pokryte płynem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zamknij słoik pokrywką i pozostaw w pokoju! Temperatura przez dwa tygodnie. Codziennie! pokrywkę należy otworzyć i wymieszać zawartość, aby buraki się nie zepsuły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Za dzień lub dwa rozpocznie się aktywny proces fermentacji, inaczej fermentacja. Na powierzchni utworzy się piana, a nawet pleśń. Muszą zostać usunięte. Kiedy oznaki fermentacji się skończą, a buraki trochę się rozjaśnią, oznacza to, że są gotowe. Możesz zamknąć słoik i usunąć go do długotrwałego przechowywania. Przechowuj kiszone buraki w chłodnym, ciemnym miejscu.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub sztywną gąbką.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

gotowe kiszone buraki można skosztować już dziesięć dni po zakończeniu procesu fermentacji. Ale im dłużej stoi, tym lepiej smakuje.

buraki są miękkie, kwaśne, jak kiszone ogórki, ale o charakterystycznym smaku buraków. Obrabiany przedmiot ma bogaty bordowy kolor i nie traci go z czasem.

sfermentowane półfabrykaty na zimę są znacznie zdrowsze i bardziej tradycyjne dla naszej kultury niż półfabrykaty z octem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy