kiszona marchewka

Jasna kiszona marchewka, którą można podać na dowolnym stole. Składa się z minimalnego zestawu produktów i praktycznie nie zajmuje czasu na gotowanie. Można go podawać na dowolnym stole jako przekąskę lub zamiast pikli. Może zastąpić koreańską marchewkę, jeśli nagle nie jest to możliwe.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 9 g
40 kcal
IG: 78 / 0 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania kiszonej marchewki. Weź dużą sól i koniecznie nie jodowaną. Wziąłem czarny kminek, ponieważ ma łagodniejszy smak i nie tak ostry aromat jak zwykły. Ale możesz użyć zwykłego, jeśli lubisz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Marchewki umyć, obrać i spłukać. Zetrzyj go na tarce do koreańskiej marchwi i włóż do miski. Jeśli nie ma takiej tarki, możesz po prostu pokroić w cienkie paski. Aby to zrobić, użyj noża do obierania warzyw, aby zrobić cienkie plasterki z marchwi, a następnie pokrój w cienkie paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i sól do miski z posiekaną marchewką, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj kminek do miski z marchewką i ponownie wszystko dobrze wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić na marchewce. W razie potrzeby wraz z kminkiem można dodać jedną cebulę pokrojoną w półpierścienie. Ale moja rodzina tego nie lubi, mówiąc, że przerywa smak kminku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś marchewki do czystych, suchych słoików i zamknij czystą szmatką. Wkładamy do lodówki na dwa dni. Następnie wyjmij i pozostaw w temperaturze pokojowej na jeden dzień. W tym czasie marchewki powinny zacząć fermentować i stać się kiszone.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie zamykamy słoiki zwykłymi pokrywkami i wkładamy do lodówki, gdzie przechowujemy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego.

taka kiszona marchewka doskonale urozmaica każdy stół o każdej porze roku, zwłaszcza na czczo. Najjaśniejsze i najsmaczniejsze marchewki uzyskuje się jesienią, kiedy nadchodzi czas ich zbioru. Wtedy jest najbardziej soczysta i nie włóknista. Oczywiście idealnie jest to marchewka uprawiana w ogrodzie, ponieważ możesz być w niej całkowicie pewien. Ale jeśli nie, zrobi to sklep. Możesz fermentować marchewki, nie tylko krojąc je w paski, ale w kostkę lub kółka.
może być świetnym i łatwym dodatkiem do grillowanych mięs, kebabów lub ryb. I jako sałatka lub przekąska pod kieliszkiem. A jeśli dodasz starty czosnek, otrzymasz wspaniałą sałatkę, taką jak koreańska marchewka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy