skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania kiszonej marchewki. Weź dużą sól i koniecznie nie jodowaną. Wziąłem czarny kminek, ponieważ ma łagodniejszy smak i nie tak ostry aromat jak zwykły. Ale możesz użyć zwykłego, jeśli lubisz.
Krok 2:
Marchewki umyć, obrać i spłukać. Zetrzyj go na tarce do koreańskiej marchwi i włóż do miski. Jeśli nie ma takiej tarki, możesz po prostu pokroić w cienkie paski. Aby to zrobić, użyj noża do obierania warzyw, aby zrobić cienkie plasterki z marchwi, a następnie pokrój w cienkie paski.
Krok 3:
Dodaj cukier i sól do miski z posiekaną marchewką, wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj kminek do miski z marchewką i ponownie wszystko dobrze wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić na marchewce. W razie potrzeby wraz z kminkiem można dodać jedną cebulę pokrojoną w półpierścienie. Ale moja rodzina tego nie lubi, mówiąc, że przerywa smak kminku.
Krok 5:
Przenieś marchewki do czystych, suchych słoików i zamknij czystą szmatką. Wkładamy do lodówki na dwa dni. Następnie wyjmij i pozostaw w temperaturze pokojowej na jeden dzień. W tym czasie marchewki powinny zacząć fermentować i stać się kiszone.
Krok 6:
Następnie zamykamy słoiki zwykłymi pokrywkami i wkładamy do lodówki, gdzie przechowujemy.
Krok 7:
Smacznego.
taka kiszona marchewka doskonale urozmaica każdy stół o każdej porze roku, zwłaszcza na czczo. Najjaśniejsze i najsmaczniejsze marchewki uzyskuje się jesienią, kiedy nadchodzi czas ich zbioru. Wtedy jest najbardziej soczysta i nie włóknista. Oczywiście idealnie jest to marchewka uprawiana w ogrodzie, ponieważ możesz być w niej całkowicie pewien. Ale jeśli nie, zrobi to sklep. Możesz fermentować marchewki, nie tylko krojąc je w paski, ale w kostkę lub kółka.
może być świetnym i łatwym dodatkiem do grillowanych mięs, kebabów lub ryb. I jako sałatka lub przekąska pod kieliszkiem. A jeśli dodasz starty czosnek, otrzymasz wspaniałą sałatkę, taką jak koreańska marchewka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g