skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na przystawkę z jarmużu. Z reguły biała kapusta jest kwaszona późną jesienią, kiedy zawiera maksymalną ilość kwasu mlekowego. Oczyść główkę kapusty z górnych suchych i brudnych liści, pokrój na dwie części, usuń łodygę.
Krok 2:
Kapustę kroimy w cienkie paski lub małe kawałki. Ale możesz po prostu pokroić na duże kawałki, które w przyszłości łatwo zmieszczą się w słoiku, okaże się to szybciej, ale kształt kawałków kapusty nie wpływa na smak.
Krok 3:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Gotowaną marchewkę wkładamy do pojemnika z kapustą. Lepiej jest fermentować kapustę w emaliowanym dużym rondlu lub innym naczyniu, które nie utlenia się w wyniku interakcji z sokiem warzywnym. Dodaj nasiona kopru do gotowanej kapusty z marchewką. Wszystko dokładnie wymieszaj i zmiksuj warzywa przez kilka minut rękami, aby wypuściły sok.
Krok 4:
Na kapuście należy umieścić ucisk, na przykład rondel o mniejszej objętości z wodą, aby sok był aktywnie uwalniany z warzyw. Pozostaw przedmiot w temperaturze pokojowej na dwa dni. Lepiej umieścić patelnię w misce, aby wydzielający się sok nie spływał na podłogę lub stół.
Krok 5:
Po określonym czasie kładziemy półfabrykat kapusty w czystych, wysterylizowanych słoikach, zamykamy pokrywkami i przechowujemy je w lodówce lub innym chłodnym miejscu.
Krok 6:
Kiszona kapusta jest gotowa. Możesz podawać go jako zdrową i smaczną sałatkę, dodając posiekaną cebulę i doprawiając olejem roślinnym lub używając do gotowania zup i innych potraw. W niektórych przepisach na kiszoną kapustę oprócz marchwi dodaje się buraki, jabłka, żurawinę i inne dodatki. Poprawią smak gotowego dania, nadadzą specjalny smak, a także uzupełnią skład witamin. Smacznego!
okres przydatności do spożycia kiszonej kapusty zależy bezpośrednio od temperatury otoczenia:
- w piwnicy i lodówce, pod warunkiem szczelności pojemnika i przestrzegania reżimu temperaturowego od 0 do +4 stopni, produkt pozostaje Zdatny do spożycia do 5-8 miesięcy;
- po zamrożeniu będzie przechowywany do roku (możesz przenieść gotową kiszoną kapustę do plastikowych torebek, szczelnie zamknąć, pozostawiając wystarczająco dużo miejsca na zamrożenie solanki i włożyć do zamrażarki);
- w temperaturze pokojowej produkt zepsuje się w ciągu 3 dni;
- w temperaturze +10 stopni kapusta pozostanie nie dłużej niż 10-15 dni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g