kiszona kapusta bez soli

bardzo prosta i zdrowa przekąska z jarmużu! Wiele osób wie o korzystnych właściwościach tak prostego produktu jak kapusta kiszona z pierwszej ręki. Jest bogaty w witaminy, takie jak C, K, B6 i wiele innych przydatnych substancji, które są niezbędne dla ludzkiego ciała do normalnego funkcjonowania. Produkt ten zwiększa odporność, poprawia pracę serca i układu sercowo-naczyniowego, wspomaga pracę żołądka i jelit, wzbogaca organizm w jod niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i przyczynia się do odporności organizmu na stres. Kapusta kiszona bez soli jest czasami cenna, ponieważ nie każdy może jeść sól i nie jest przydatna.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 78 % 7 g
29 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na przystawkę z jarmużu. Z reguły biała kapusta jest kwaszona późną jesienią, kiedy zawiera maksymalną ilość kwasu mlekowego. Oczyść główkę kapusty z górnych suchych i brudnych liści, pokrój na dwie części, usuń łodygę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kapustę kroimy w cienkie paski lub małe kawałki. Ale możesz po prostu pokroić na duże kawałki, które w przyszłości łatwo zmieszczą się w słoiku, okaże się to szybciej, ale kształt kawałków kapusty nie wpływa na smak.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Gotowaną marchewkę wkładamy do pojemnika z kapustą. Lepiej jest fermentować kapustę w emaliowanym dużym rondlu lub innym naczyniu, które nie utlenia się w wyniku interakcji z sokiem warzywnym. Dodaj nasiona kopru do gotowanej kapusty z marchewką. Wszystko dokładnie wymieszaj i zmiksuj warzywa przez kilka minut rękami, aby wypuściły sok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na kapuście należy umieścić ucisk, na przykład rondel o mniejszej objętości z wodą, aby sok był aktywnie uwalniany z warzyw. Pozostaw przedmiot w temperaturze pokojowej na dwa dni. Lepiej umieścić patelnię w misce, aby wydzielający się sok nie spływał na podłogę lub stół.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po określonym czasie kładziemy półfabrykat kapusty w czystych, wysterylizowanych słoikach, zamykamy pokrywkami i przechowujemy je w lodówce lub innym chłodnym miejscu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kiszona kapusta jest gotowa. Możesz podawać go jako zdrową i smaczną sałatkę, dodając posiekaną cebulę i doprawiając olejem roślinnym lub używając do gotowania zup i innych potraw. W niektórych przepisach na kiszoną kapustę oprócz marchwi dodaje się buraki, jabłka, żurawinę i inne dodatki. Poprawią smak gotowego dania, nadadzą specjalny smak, a także uzupełnią skład witamin. Smacznego!

okres przydatności do spożycia kiszonej kapusty zależy bezpośrednio od temperatury otoczenia:
- w piwnicy i lodówce, pod warunkiem szczelności pojemnika i przestrzegania reżimu temperaturowego od 0 do +4 stopni, produkt pozostaje Zdatny do spożycia do 5-8 miesięcy;
- po zamrożeniu będzie przechowywany do roku (możesz przenieść gotową kiszoną kapustę do plastikowych torebek, szczelnie zamknąć, pozostawiając wystarczająco dużo miejsca na zamrożenie solanki i włożyć do zamrażarki);
- w temperaturze pokojowej produkt zepsuje się w ciągu 3 dni;
- w temperaturze +10 stopni kapusta pozostanie nie dłużej niż 10-15 dni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy