kiszony bakłażan nadziewany warzywami na zimę

niezwykle smaczna, soczysta, pikantna bezmięsna przekąska! Kiszone bakłażany nadziewane warzywami na zimę można przechowywać przez kilka miesięcy bez skręcania słoików. Okazują się przyjemne w smaku, z lekką kwaskowatością i nadają się do wszelkich potraw warzywnych i mięsnych.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 71 % 5 g
28 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kiszony bakłażan nadziewany warzywami na zimę? Przygotuj produkty według listy. Wybierz bakłażany, jeśli to możliwe, świeże, mięsiste, bez wad. Będziemy je nadziewać, więc ich wygląd ma znaczenie. Dokładnie umyj warzywa i zioła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku bakłażana odetnij łodygę. Obierz marchewki. Obierz cebulę i czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę do dużego rondla i zagotuj na dużym ogniu. Zanurz bakłażany we wrzącej wodzie i ugotuj je. Czas gotowania zależy od wielkości bakłażana. Średnio zajmie to około 10-20 minut. Możesz sprawdzić gotowość warzyw za pomocą wykałaczki. Jeśli skórka niebieskiego jest łatwo przekłuta, warzywo jest gotowe. Jeśli rozgotujesz bakłażana, możesz zrobić owsiankę. Uważaj więc na bakłażana, nie oddalaj się od pieca.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż gotowe gotowane bakłażany na dużej tacy, przykryj deską do krojenia na górze i ustaw na niej prasę. Każdy ciężki przedmiot może służyć jako prasa. Mam ten garnek wypełniony wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaw bakłażany pod uciskiem na kilka godzin, aby cały nadmiar płynu zniknął.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie przygotuj aromatyczne nadzienie. Aby to zrobić, pokrój obraną cebulę w cienkie półpierścienie i zetrzyj obraną marchewkę na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Podsmaż cebulę i marchewkę, ciągle mieszając, aż będą miękkie (około 5 do 7 minut).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przełóż czosnek przez prasę lub prasę do czosnku. Wyślij go do smażonej marchewki z cebulą. Tutaj Dodaj do smaku czerwoną mieloną paprykę i chili. Dokładnie wymieszaj nadzienie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij schłodzone i lekko spłaszczone bakłażany spod Prasy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój każdy bakłażan na pół wzdłuż owocu, nie dochodząc do końca (jak na zdjęciu).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nadziewaj bakłażany nadzieniem i owiń je nitkami, aby nie rozpadły się podczas dalszej obróbki, a nadzienie z nich nie wypadło.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj solankę. Aby to zrobić, wlej wodę do małego rondla, dodaj do niego ziarna pieprzu, liść laurowy i sól. Doprowadź wodę do wrzenia, pozostaw na ogniu na 2-3 minuty.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nadziewane obwiązane bakłażany ułożyć na patelni ciasno do siebie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Napełnij bakłażany gorącą solanką do góry i uciskaj je. Pozostaw bakłażana w temperaturze pokojowej na pięć dni (czas zależy od temperatury w pomieszczeniu, im chłodniej, tym dłużej będzie trwał proces kwaśności). Następnie usuń ucisk, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na kilka dni, aż będzie gotowa. Włóż gotową przekąskę do lodówki lub piwnicy.

kiszone kwaśne bakłażany są doskonale przechowywane w chłodnym miejscu przez okres do pięciu do sześciu miesięcy. Można je przechowywać w lodówce, piwnicy lub na balkonie(jeśli pozwala na to pogoda za oknem). Tak więc, przygotowując niebieskie w sezonie jesienią, możesz cieszyć się jasną przekąską na nowy rok i Później.

z nadzieniem możesz eksperymentować i zrobić go na przykład z kapusty, marchwi i papryki.

niesamowicie pyszne bakłażany będą ozdobą każdego świątecznego stołu. Będą doskonałym dodatkiem do ziemniaków lub mięsa.

smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy