skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować namoczone pomidory w rondlu, weź mocne dojrzałe pomidory, koperek, dobrze, jeśli jest z parasolami, możesz dodać liście wiśni i czarnej porzeczki, czosnek, ziarna pieprzu, liść laurowy, sól i cukier i oczywiście wodę do gotowania solanki.
Krok 2:
Najpierw przygotuj solankę, aby trochę ostygła. Zagotuj wodę i dodaj do niej sól i cukier zgodnie z przepisem. Rozpuść całkowicie i wyłącz piec.
Krok 3:
Zajmij się przygotowaniem pomidorów. Do solenia nadają się odmiany o małych owocach o mocnych, twardych owocach, które nie są kwaśne po długim przechowywaniu i procesie fermentacji. Weź takie pomidory, u nas są sprzedawane pod nazwą "pomidory marynowane", dobrze je umyj, połóż na ręcznikach kuchennych, aby woda była szklana.
Krok 4:
Połóż warstwę koperku, posiekane ząbki czosnku, obrane, dodaj kilka groszków czarnego i ziela angielskiego, liść laurowy na dnie czysto umytego garnka do solenia.
Krok 5:
Teraz kolej na pomidory: każdy pomidor musi być kilkakrotnie przebity z boku łodygi, zwykła Drewniana wykałaczka jest do tego idealna.
Krok 6:
Ułóż pomidory warstwą na ziołach, ponownie przykryj koperkiem i czosnkiem, ułóż drugą warstwę i tak napełnij patelnię, aż wszystkie pomidory opadną warstwami.
Krok 7:
Napełnij pomidory ziołami i przyprawami gotowaną solanką, przykryj talerzem, aby docisnąć pomidory, nie możesz postawić dużego ciężaru-aby tylko docisnąć, ale nie zmiażdżyć, aby solanka wyszła na powierzchnię talerza, pokrywając wszystkie pomidory. Pozostaw pomidory w solance na 2 dni w pokoju - po tym czasie będą gotowe w lekko solonej formie.
Krok 8:
W celu dalszego przechowywania patelnię należy umieścić w zimnym miejscu-w piwnicy, na przykład przykrywając powierzchnię pomidorów czystą gazą, małym ładunkiem i pokrywką. Lub wstaw do lodówki, jeśli rondel jest mały, pomidory są smaczne i pachnące, spożywane bardzo szybko.
namoczone pomidory są zawsze hitem wśród koneserów, ponieważ znacznie różnią się smakiem od zwykłych marynowanych. Nie każdy może je przechowywać, więc nie są one tak powszechne w naszych czasach, jak puszki w puszkach.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g