namoczone pomidory w garnku na zimę

namoczone pomidory są pyszne, zdrowe i piękne! Przepis przypomina kiszone pomidory z dzieciństwa, które jeszcze znalazły je u babci w piwnicy. Pomidory są aromatyczne, z charakterystyczną kwaskowatością, która nie jest uzyskiwana z octu, ale z fermentacji kwasu mlekowego. który powstaje w procesie solenia.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 4 g
18 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować namoczone pomidory w rondlu, weź mocne dojrzałe pomidory, koperek, dobrze, jeśli jest z parasolami, możesz dodać liście wiśni i czarnej porzeczki, czosnek, ziarna pieprzu, liść laurowy, sól i cukier i oczywiście wodę do gotowania solanki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj solankę, aby trochę ostygła. Zagotuj wodę i dodaj do niej sól i cukier zgodnie z przepisem. Rozpuść całkowicie i wyłącz piec.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zajmij się przygotowaniem pomidorów. Do solenia nadają się odmiany o małych owocach o mocnych, twardych owocach, które nie są kwaśne po długim przechowywaniu i procesie fermentacji. Weź takie pomidory, u nas są sprzedawane pod nazwą "pomidory marynowane", dobrze je umyj, połóż na ręcznikach kuchennych, aby woda była szklana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż warstwę koperku, posiekane ząbki czosnku, obrane, dodaj kilka groszków czarnego i ziela angielskiego, liść laurowy na dnie czysto umytego garnka do solenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz kolej na pomidory: każdy pomidor musi być kilkakrotnie przebity z boku łodygi, zwykła Drewniana wykałaczka jest do tego idealna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż pomidory warstwą na ziołach, ponownie przykryj koperkiem i czosnkiem, ułóż drugą warstwę i tak napełnij patelnię, aż wszystkie pomidory opadną warstwami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij pomidory ziołami i przyprawami gotowaną solanką, przykryj talerzem, aby docisnąć pomidory, nie możesz postawić dużego ciężaru-aby tylko docisnąć, ale nie zmiażdżyć, aby solanka wyszła na powierzchnię talerza, pokrywając wszystkie pomidory. Pozostaw pomidory w solance na 2 dni w pokoju - po tym czasie będą gotowe w lekko solonej formie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W celu dalszego przechowywania patelnię należy umieścić w zimnym miejscu-w piwnicy, na przykład przykrywając powierzchnię pomidorów czystą gazą, małym ładunkiem i pokrywką. Lub wstaw do lodówki, jeśli rondel jest mały, pomidory są smaczne i pachnące, spożywane bardzo szybko.

namoczone pomidory są zawsze hitem wśród koneserów, ponieważ znacznie różnią się smakiem od zwykłych marynowanych. Nie każdy może je przechowywać, więc nie są one tak powszechne w naszych czasach, jak puszki w puszkach.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy