kapusta z miodem kiszona
skład / składniki
55
porcje:
metoda gotowania
pierwszy sposób: posiekaj kapustę, najlepiej cienko-cienko, chrzan trzy na drobnej tarce, ale lepiej nie samodzielnie, ale za pomocą robota kuchennego. Przygotowujemy solankę - doprowadzamy 5 litrów wody do wrzenia, dodajemy sól i cukier. Mieszamy kapustę z chrzanem, ale nie zgniatamy zbyt mocno, w przeciwnym razie kapusta stanie się miękka przez Chur i nie będzie chrupać. Napełnij go ciepłą solanką i połóż ucisk na wierzchu. Wytrzymać w temperaturze pokojowej przez kilka dni, a następnie wyjąć pojemnik w chłodniejsze miejsce. Taka kapusta jest gotowa na 6 dni.
drugi sposób: gotujemy kapustę i chrzan w taki sam sposób, jak za pierwszym razem. Po prostu wymieszaj go również z miodem. Ponownie kładziemy ucisk na górze, możesz użyć trzylitrowego słoika z wodą. Możesz użyć go do jedzenia przez 5 dni, przechowywać w chłodzie.
drugi sposób: gotujemy kapustę i chrzan w taki sam sposób, jak za pierwszym razem. Po prostu wymieszaj go również z miodem. Ponownie kładziemy ucisk na górze, możesz użyć trzylitrowego słoika z wodą. Możesz użyć go do jedzenia przez 5 dni, przechowywać w chłodzie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g