kapusta z miodem kiszona

co może być smaczniejszego niż chrupiąca kiszona kapusta?! Kapusta jest przydatna we wszystkich jej Stanach, zarówno świeża, jak i kiszona. Niektórzy lubią go fermentować na zimno, inni na gorąco. Dla mnie-każda metoda jest dobra, po prostu musisz wybrać przepis kulinarny, który jest ci bliższy. Zawsze gotuję na różne sposoby, aby zimą był wybór. A potem dowiedziałem się, jak gotować kiszoną kapustę z miodem i chrzanem, można ją również gotować na różne sposoby.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
48 kcal
IG: 88 / 0 / 13

metoda gotowania

czas gotowania: 8 D 30 min
pierwszy sposób: posiekaj kapustę, najlepiej cienko-cienko, chrzan trzy na drobnej tarce, ale lepiej nie samodzielnie, ale za pomocą robota kuchennego. Przygotowujemy solankę - doprowadzamy 5 litrów wody do wrzenia, dodajemy sól i cukier. Mieszamy kapustę z chrzanem, ale nie zgniatamy zbyt mocno, w przeciwnym razie kapusta stanie się miękka przez Chur i nie będzie chrupać. Napełnij go ciepłą solanką i połóż ucisk na wierzchu. Wytrzymać w temperaturze pokojowej przez kilka dni, a następnie wyjąć pojemnik w chłodniejsze miejsce. Taka kapusta jest gotowa na 6 dni.

drugi sposób: gotujemy kapustę i chrzan w taki sam sposób, jak za pierwszym razem. Po prostu wymieszaj go również z miodem. Ponownie kładziemy ucisk na górze, możesz użyć trzylitrowego słoika z wodą. Możesz użyć go do jedzenia przez 5 dni, przechowywać w chłodzie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy