czerwone pomidory kiszone w garnku

przepyszne pomidory dodadzą blasku każdemu dodatkowi! Czerwone pomidory kiszone w rondlu najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, w przeciwnym razie szybko się psują. Do gotowania należy wybrać gęste owoce, bez plam i innych uszkodzeń, każdy pomidor powinien być maksymalnie piękny.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 2 g
13 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 6 D 40 min

1. Sortujemy pomidory, wybieramy tylko dojrzałe owoce, nie powinny być zbyt miękkie. Dokładnie umyj przygotowane pomidory.

2. Na dnie dużego rondla układamy umyte parasole koperkowe, liście wiśni, gałązki bazylii, a także dodajemy liść laurowy, nasiona gorczycy, groszek czarny i ziele angielskie.

3. W osobnej misce przygotuj roztwór soli: wlej zimną wodę, wlej sól, mieszaj, aż kryształy soli całkowicie się rozpuszczą.

4. W przygotowanym pojemniku układamy pomidory, zalewamy roztworem soli, przykrywamy patelnię płytką o mniejszej średnicy i pozostawiamy na 6 dni w temperaturze pokojowej.

po określonym czasie pomidory można jeść.

najlepiej przechowywać w lodówce.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g

Podobne przepisy