czerwone pomidory kiszone w garnku
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Sortujemy pomidory, wybieramy tylko dojrzałe owoce, nie powinny być zbyt miękkie. Dokładnie umyj przygotowane pomidory.
2. Na dnie dużego rondla układamy umyte parasole koperkowe, liście wiśni, gałązki bazylii, a także dodajemy liść laurowy, nasiona gorczycy, groszek czarny i ziele angielskie.
3. W osobnej misce przygotuj roztwór soli: wlej zimną wodę, wlej sól, mieszaj, aż kryształy soli całkowicie się rozpuszczą.
4. W przygotowanym pojemniku układamy pomidory, zalewamy roztworem soli, przykrywamy patelnię płytką o mniejszej średnicy i pozostawiamy na 6 dni w temperaturze pokojowej.
po określonym czasie pomidory można jeść.
najlepiej przechowywać w lodówce.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g