jogurt kremowy w jogurtownicy

własny jogurt jest odpowiedni dla diety i dzieci. Wszystkie dodatkowe składniki, w tym cukier, zaleca się dodać do gotowego jogurtu przed spożyciem. Jako dodatek można stosować różne owoce-jagody, orzechy, musli, suszone owoce, miód, soki, syropy, przetwory i dżemy. Nasza ulubiona maszyna do jogurtu pomoże nam przygotować nie tylko pyszny i zdrowy jogurt, ale także kefir, twarożek, mus, a nawet lody!
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 36 % 5 g
107 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wysterylizuj szklane kubki i naczynia, w których będziemy gotować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mleko i śmietanę, rozpal na małym ogniu i podgrzej nie więcej niż 42 stopnie. Wysoka temperatura jest szkodliwa dla bakterii.Jeśli przegrzejesz, w porządku, ostudź do pożądanej temperatury, a dopiero potem dodaj Starter.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli używamy suchego zakwasu, należy go rozcieńczyć niewielką ilością mleka, aby lepiej się rozpuścić

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj za pomocą trzepaczki zakwas z mieszanką mleka

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść kubki na patelni z jogurtem i wlej mieszaninę mleka. Nie przykrywaj kubków pokrywkami!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zamknij maszynę do jogurtu i ustaw czas na zegarze. W naszym przypadku - 6 godzin.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Maszyna do jogurtu powinna być umieszczona na płaskiej powierzchni, z dala od wszystkich źródeł ciepła, a nie w przeciągu. Podczas gotowania nie wolno przesuwać jogurtu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowość jogurtu jest sprawdzana przez lekkie przechylenie. Oznaką gotowości jest stabilna pozioma powierzchnia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij tacę z kubkami i przykryj każdą pokrywką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do gotowego jogurtu możesz dodać owoce, syrop lub inny wypełniacz według własnych upodobań. Ciesz się pysznym, a co najważniejsze zdrowym produktem.

jogurt to nie tylko pyszna uczta, ale także zdrowa uczta dla dzieci i dorosłych. Niestety współcześni producenci dodają do niego różne konserwanty i wypełniacze, aby wydłużyć okres przydatności do spożycia. Jednak naturalny, bez szkodliwych dodatków, produkt można przygotować w domu. Pomoże nam w tym czarodziejka jogurtowa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy