skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wysterylizuj szklane kubki i naczynia, w których będziemy gotować.
Krok 2:
Wymieszaj mleko i śmietanę, rozpal na małym ogniu i podgrzej nie więcej niż 42 stopnie. Wysoka temperatura jest szkodliwa dla bakterii.Jeśli przegrzejesz, w porządku, ostudź do pożądanej temperatury, a dopiero potem dodaj Starter.
Krok 3:
Jeśli używamy suchego zakwasu, należy go rozcieńczyć niewielką ilością mleka, aby lepiej się rozpuścić
Krok 4:
Wymieszaj za pomocą trzepaczki zakwas z mieszanką mleka
Krok 5:
Umieść kubki na patelni z jogurtem i wlej mieszaninę mleka. Nie przykrywaj kubków pokrywkami!
Krok 6:
Zamknij maszynę do jogurtu i ustaw czas na zegarze. W naszym przypadku - 6 godzin.
Krok 7:
Maszyna do jogurtu powinna być umieszczona na płaskiej powierzchni, z dala od wszystkich źródeł ciepła, a nie w przeciągu. Podczas gotowania nie wolno przesuwać jogurtu.
Krok 8:
Gotowość jogurtu jest sprawdzana przez lekkie przechylenie. Oznaką gotowości jest stabilna pozioma powierzchnia.
Krok 9:
Wyjmij tacę z kubkami i przykryj każdą pokrywką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 10:
Do gotowego jogurtu możesz dodać owoce, syrop lub inny wypełniacz według własnych upodobań. Ciesz się pysznym, a co najważniejsze zdrowym produktem.
jogurt to nie tylko pyszna uczta, ale także zdrowa uczta dla dzieci i dorosłych. Niestety współcześni producenci dodają do niego różne konserwanty i wypełniacze, aby wydłużyć okres przydatności do spożycia. Jednak naturalny, bez szkodliwych dodatków, produkt można przygotować w domu. Pomoże nam w tym czarodziejka jogurtowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g