szybkie kiszone pomidory

bardzo prosty przepis na zakwas pomidorowy bez sterylizacji. Kiszone pomidory nie są przechowywane przez długi czas, ponieważ są szybko spożywane. I możesz przechowywać je w lodówce lub piwnicy przez całą zimę.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 2 g
14 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 7 d

1. Dobrze umyj gęste dojrzałe pomidory i wykonaj głębokie nakłucia u podstawy owoców drewnianym szpikulcem. Jest to konieczne do szybszego gotowania, aby solanka natychmiast przeniknęła do owoców.
2. W trzylitrowym słoiku na dnie umieść dist laurowy, gałązki kopru, liście porzeczki, ziarna pieprzu i ząbki czosnku pokrojone na kilka części.
3. Następnie napełnij słoik przygotowanymi pomidorami.
4. Wlej sól do słoika na pomidory i zalej je zimną wodą.
5. Szczelnie zamknij słoik nylonową pokrywką i kilkakrotnie Odwróć, aby sól szybciej się rozpuściła.
6. Następnie otwórz lekko pokrywkę i pozostaw słoik pomidorów w temperaturze pokojowej na tydzień. To nie trwa długo, pomidory fermentują dłużej niż ogórki. Dla porównania - zielone pomidory są kwaśne jeszcze dłużej-dwa tygodnie.
7. Siódmego Dnia kiszone pomidory są gotowe, a słoik można przenieść do lodówki i tam przechowywać, zamykając nylonową pokrywką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy