skład / składniki
metoda gotowania
1. Dobrze umyj gęste dojrzałe pomidory i wykonaj głębokie nakłucia u podstawy owoców drewnianym szpikulcem. Jest to konieczne do szybszego gotowania, aby solanka natychmiast przeniknęła do owoców.
2. W trzylitrowym słoiku na dnie umieść dist laurowy, gałązki kopru, liście porzeczki, ziarna pieprzu i ząbki czosnku pokrojone na kilka części.
3. Następnie napełnij słoik przygotowanymi pomidorami.
4. Wlej sól do słoika na pomidory i zalej je zimną wodą.
5. Szczelnie zamknij słoik nylonową pokrywką i kilkakrotnie Odwróć, aby sól szybciej się rozpuściła.
6. Następnie otwórz lekko pokrywkę i pozostaw słoik pomidorów w temperaturze pokojowej na tydzień. To nie trwa długo, pomidory fermentują dłużej niż ogórki. Dla porównania - zielone pomidory są kwaśne jeszcze dłużej-dwa tygodnie.
7. Siódmego Dnia kiszone pomidory są gotowe, a słoik można przenieść do lodówki i tam przechowywać, zamykając nylonową pokrywką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g