kiszone pomidory na zimę na zimno

kiszone pomidory są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe! Zimą pachnące słodko-kwaśne pomidory będą wspaniałym dodatkiem do każdego przystawki, zwłaszcza do ziemniaków!Kiszone pomidory nie są poddawane obróbce cieplnej, więc są znacznie zdrowsze. Przechowywać w chłodnym miejscu-piwnicy lub lodówce, ale nie zamrażać.
lobodaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
22 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 14 D 2 h 15 min

1. Dobrze umyj pomidory i osusz. W środku, gdzie przekłuwamy łodygę wykałaczką.
2. W 3-litrowym rondlu na dnie układamy liście porzeczki, a także liście wiśni i parasol koperkowy.
3. Rozłóż pomidory na liściach, starając się je rozłożyć tak mocno, jak to możliwe. Między warstwami dodaj ząbki czosnku. W garnku umieszcza się od 1700-1900 pomidorów, w zależności od wielkości.
4. Wlej sól i cukier i napełnij zimną wodą.
5. Przykryj wierzch liśćmi chrzanu i połóż ucisk.
pozostaw na 5 dni w cieple do fermentacji. W dniu 6 zabieramy go w chłodne miejsce. Próbka jest usuwana w dniu 14.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy