kiszone pomidory na zimę na zimno
skład / składniki
18
porcje:
metoda gotowania
1. Dobrze umyj pomidory i osusz. W środku, gdzie przekłuwamy łodygę wykałaczką.
2. W 3-litrowym rondlu na dnie układamy liście porzeczki, a także liście wiśni i parasol koperkowy.
3. Rozłóż pomidory na liściach, starając się je rozłożyć tak mocno, jak to możliwe. Między warstwami dodaj ząbki czosnku. W garnku umieszcza się od 1700-1900 pomidorów, w zależności od wielkości.
4. Wlej sól i cukier i napełnij zimną wodą.
5. Przykryj wierzch liśćmi chrzanu i połóż ucisk.
pozostaw na 5 dni w cieple do fermentacji. W dniu 6 zabieramy go w chłodne miejsce. Próbka jest usuwana w dniu 14.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g