szybkie kiszone pomidory

świetny, jasny dodatek do zimowego stołu! Podoba mi się ten przepis, ponieważ te pomidory są zdrowsze, ponieważ nie są poddawane obróbce cieplnej. Lepiej przechowywać takie pomidory w lodówce lub piwnicy. Teraz pomidory są sprzedawane przez cały rok, więc możesz przygotować ten przepis w dowolnym momencie.
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
20 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 5 D 1 h

1. Myjemy i sortujemy pomidory, wybieramy warzywa o tej samej wielkości i stopniu dojrzałości.

2. Aby pomidory lepiej się przebijały, przebijamy je wykałaczką u podstawy.

3. W czystych, dokładnie umytych słoikach kładziemy ząbki czosnku, kwiatostany koperku i liść laurowy na dnie. Następnie ułóż warstwę pomidora i tak po kolei, aż do góry słoika.

4. Aby przygotować solankę w ciepłej przegotowanej wodzie, rozpuść cukier i sól. Wlej pomidory do szyi. Przykryj słoik gazą i umieść spodek na górze.

5. Pomidory są gotowe za 5 dni. Jeśli chcesz, aby pomidory były solone szybciej, napełnij je nie ciepłą, ale wrzącą solanką. Takie pomidory będą gotowe za 3 dni. Można go przechowywać w lodówce. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy