szybkie kiszone pomidory
skład / składniki
18
porcje:
metoda gotowania
1. Myjemy i sortujemy pomidory, wybieramy warzywa o tej samej wielkości i stopniu dojrzałości.
2. Aby pomidory lepiej się przebijały, przebijamy je wykałaczką u podstawy.
3. W czystych, dokładnie umytych słoikach kładziemy ząbki czosnku, kwiatostany koperku i liść laurowy na dnie. Następnie ułóż warstwę pomidora i tak po kolei, aż do góry słoika.
4. Aby przygotować solankę w ciepłej przegotowanej wodzie, rozpuść cukier i sól. Wlej pomidory do szyi. Przykryj słoik gazą i umieść spodek na górze.
5. Pomidory są gotowe za 5 dni. Jeśli chcesz, aby pomidory były solone szybciej, napełnij je nie ciepłą, ale wrzącą solanką. Takie pomidory będą gotowe za 3 dni. Można go przechowywać w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g